Білорусь: кандидатка Тихановська провела передвиборчі мітинги

Світлана Тихановська (с) під час акції в Орші, 25 липня 2020 року

У Білорусі провела передвиборчі мітинги кандидатка на виборах президента країни Світлана Тихановська, дружина ув’язненого нині відеоблогера Сергія Тихановського, який планував балотуватися сам – вона замінила чоловіка, коли того не допустили до реєстрації.

Your browser doesn’t support HTML5

Кандидатка в президенти Білорусі Тихановська про репресії, пандемію та фальсифікації

На мітингах 25 липня в містах Орші, Могильові й Бобруйську вона виступила разом із представницями ще двох опозиційних до чинного президента Олександра Лукашенка претендентів на участь у виборах, яких теж не зареєстрували, – дружиною підприємця Валерія Цепкала Веронікою Цепкало і представницею штабу банкіра Віктора Бабарика, теж нині ув’язненого, Марією Колесниковою. І Бабарико, і Цепкало, яких вважали ймовірними реальними суперниками Лукашенка, раніше заявили, що підтримують Тихановську.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Світлана Алексієвич про вибори в Білорусі, підтримку Тихановської та демократію. Інтерв'ю з нобелівською лауреаткою

На всі мітинги з участю «бойових подруг», як називають себе три жінки, прийшли значні для цих міст і за білоруськими мірками кількості людей: близько трьох тисяч у більш ніж 100-тисячній Орші, неуточнені, за різними повідомленнями, «кілька тисяч» у більш ніж 350-тисячному Могильові і понад шість тисяч у більш ніж 210-тисячному Бобруйську.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Один день із «Трініті» – кандидаткою в президенти Білорусі від опозиції Тихановською і соратницями

На 26 липня вже заплановані їхні мітинги принаймні ще в двох містах, Жлобині й Гомелі.

За повідомленнями, в деяких містах місцева влада, не відмовляючи зареєстрованим кандидатам, пропонує при цьому незручний час для заходів, рано вранці чи пізно ввечері.

Вибори президента Білорусі призначені на 9 серпня. Чинний президент Олександр Лукашенко балотується на них на шостий термін поспіль. Крім нього, кандидатами зареєстровані Світлана Тихановська, а також Ганна Конопацька, Сергій Черечень і Андрій Дмитрієв.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Чотири особи і Лукашенко. Коротка інформація про зареєстрованих кандидатів на посаду президента Білорусі

Окрім перших президентських виборів 1994 року, на яких Лукашенко переміг уперше, жодні інші (2001, 2006, 2010, 2015 років) на міжнародному рівні не були визнані вільними і справедливими.