Білорусь: ЄС запровадив санкції щодо 28 осіб за участь у внутрішніх репресіях

Загалом, обмежувальні заходи ЄС проти Білорусі наразі застосовуються до 261 фізичної та 37 юридичних осіб

Сьогодні, 5 серпня, Рада ЄС запровадила обмежувальні заходи щодо ще 28 осіб за їхню роль у внутрішніх репресіях та порушеннях прав людини в Білорусі, повідомляє пресслужба європейської інституції.

Санкції, зокрема, були введені проти двох заступників начальника Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією (ГУБЕЗіК) Міністерства внутрішніх справ. ГУБЕЗіК є одним з головних органів, відповідальних за політичні переслідування в Білорусі, включаючи довільні і незаконні арешти і жорстоке поводження, в тому числі тортури, з активістами та членами громадянського суспільства, пояснюють у раді ЄС.

До санкційного списку також додали прокурорів і суддів, які виносили політично вмотивовані вироки, в тому числі проти громадян, які протестували проти фальсифікації президентських виборів 2020 року або просто висловлювали свою думку проти режиму Лукашенка.

Крім того, обмежувальні заходи також застосовуються до керівників різних виправних установ (вʼязниць і слідчого ізолятора).

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Депутати Європарламенту закликали МКС розглянути ордер на арешт Лукашенка

Санкції ЄС накладені також на представників білоруських ЗМІ – генерального директора найбільшого державного інформаційного агентства «Білоруське телеграфне агентство» (БелТА) Ірину Акулович, ведучого телепрограми «Сенат» на каналі СТВ Микиту Рачиловського, і колишнього керівника пресслужби Лукашенка Дмитра Жука.

«Ці пропагандисти режиму охоче надавали білоруській громадськості неправдиву інформацію про репресії, що здійснюються державною владою, поширювали дезінформацію, вироблену як білоруською, так і російською владою, і сприяли розпалюванню ненависті до демократичної опозиції та громадянського суспільства», – йдеться у заяві Ради ЄС.

Загалом, обмежувальні заходи ЄС проти Білорусі наразі застосовуються до 261 фізичної та 37 юридичних осіб.

Раніше представник білоруського правозахисного центру «Вясна», колишній політвʼязень Леонід Судаленко повідомив, що від початку масових протестів у Білорусі під час президентських виборів 2020 року понад 50 тисяч громадян країни було затримано. За підрахунками правозахисників, нині щонайменше 5 тисяч 472 людини засуджено за політично мотивованими кримінальними справами.

Багатотисячні протести в Білорусі розпочалися після оголошення про перемогу Олександра Лукашенка на президентських виборах у серпні 2020 року. Акції проти фальсифікації підсумків голосування тривали понад пів року.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ЄС погодив нові санкції щодо Білорусі, щоб закрити «найбільшу лазівку» в обмеженнях проти Росії