У Білорусі порушили справи щодо 45 прихильників опозиції

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська

Слідчий комітет Білорусі порушив кримінальні справи щодо 45 людей, повідомила пресслужба відомства 8 жовтня.

Першу кримінальну справу про змову з метою захоплення влади порушили проти 22 лоюдей, які, за даними білоруського Слідчого комітету, «приєдналися до діяльності» Світлани Тихановської та її прихильників «щодо захоплення державної влади в Білорусі неконституційним шляхом».

Слідчі також ідентифікували 23 людей, які брали участь в акціях за кордоном. Щодо них порушена кримінальна справа щодо участі в «екстремістському формуванні».

«Нечисленні вуличні збори в різних країнах», вважають у СК, були організовані членами об’єднання «Народні посольства» та його структурного підрозділу «Білоруси зарубіжжя» для «звіту перед кураторами та наочної імітації підтримки радикалів».

У відомстві заявили, що слідчі також отримали інформацію про «об’єкти нерухомого майна та майно», що належать підозрюваним в Білорусі.

Після протестів 2020 року проти режиму Лукашенка і репресій у Білорусі, що розгорнулися після них, за ґратами опинилися тисячі людей. Правоохоронні органи переслідують опонентів влади досі, майже через чотири роки, – у тому числі тих, хто перебуває за кордоном. За даними правозахисного проєкту «Вясна», станом на 8 жовтня 2024 року в Білорусі визнані політв’язнями 1281 людину.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Вясна»: в Білорусі щонайменше 66 людей засудили в політичних справах після повернення з-за кордону