США: Байден після замаху на Трампа закликав обмежити продаж зброї

Президент США Джо Байден

Президент США Джо Байден після замаху на свого суперника на майбутніх виборах у листопаді, колишнього президента Дональда Трампа, знову закликав Конгрес заборонити вільний продаж напівавтоматичних гвинтівок. Він зазначив, що саме такий тип зброї був використаний для замаху, в результаті якого Трамп зазнав поранення.

«Гвинтівка AR-15 була використана для стрілянини по Дональду Трампу. Це штурмове озброєння, з якого було вбито дуже багато, у тому числі дітей. Настав час поставити його поза законом», – сказав Байден на мітингу в Лас-Вегасі.

Демократи тривалий час домагаються заборони вільного продажу AR-15, вказуючи на те, що багато резонансних випадків масових вбивств пов’язані саме з використанням цієї зброї. Вони стверджують, що з метою самооборони така зброя надлишкова. Республіканці, включно з Трампом, виступають проти заборони, наводячи звичайні аргументи – другу поправку до Конституції та вказівку на те, що озброєні люди можуть ефективно протистояти злочинцям. Без голосів республіканців Конгрес не зможе запровадити заборону.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Байден назвав помилкою свої слова про «поцілити Трампа в яблучко»

Байден повернувся до передвиборчої кампанії після кількох днів паузи, спричиненої замахом на Трампа. Сам Трамп зараз бере участь у з’їзді Республіканської партії в Мілуокі, який уже формально висунув його в президенти. 18 липня очікується його програмний виступ. Як зазначає Бі-Бі-Сі, немає ознак того, що республіканці якось змінили своє ставлення до теми зброї після замаху на Трампа.

Розслідування стрілянини на мітингу в Пенсільванії 13 липня триває. Крім кандидата в президенти, ще двоє людей зазнали поранень, а один чоловік був убитий. Нападник, 20-річного Томаса Крукса, також застрелений. Слідству, як і раніше, незрозумілий його мотив. За основною версією, він діяв один.