У РФ режисерку Беркович і драматургиню Петрійчук засудили до 6 років колонії за «виправдання тероризму»

Режисерка Євгенія Беркович та драматургиня Світлана Петрійчук

Другий західний окружний військовий суд у Москві засудив режисерку Євгенію Беркович та драматургиню Світлану Петрійчук до шести років позбавлення волі за звинуваченням у «виправданні тероризму». Приводом для звинувачень стала вистава «Фініст ясний сокіл» – про російських дівчат, які виїжджають до Сирії для укладення шлюбу з радикальними ісламістами.

Написана Петрійчук п’єса та поставлена Беркович вистава за нею були відзначені театральними нагородами, у тому числі національною «Золотою маскою». Автори заперечують звинувачення на свою адресу, на їхній захист висловлювалися, в тому числі на суді, представники театральної та акторської спільноти, правозахисники, громадські діячі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: РФ: «виправдання тероризму» в театральній виставі розглядатиме військовий суд

Дебати сторін відбувалися в закритому режимі. 13 червня суддя на прохання прокурора закрив засідання через погрози, які, як стверджувалося, отримав неназваний учасник процесу.

Кожний день, проведений у СІЗО, буде зарахований Беркович і Петрійчук за один день у колонії, а не за два, – такий захід застосовують до звинувачених у терористичних злочинах. Вирок не набрав законної сили. Його буде оскаржено, повідомила адвокат Ксенія Карпінська.