БЕБ завершило розслідування проти Коломойського про заволодіння коштами

Офіс генпрокурора повідомив, що «відомого бізнесмена та екскерівника столичної філії одного із банків» підозрюють у заволодінні понад 5,36 мільярда гривень

Бюро економічної безпеки виділило в окреме провадження матеріали досудового розслідування щодо «відомого олігарха» про заволодіння коштами банку – про це відомство, а також Офіс генерального прокурора заявили 21 серпня.

Справу кваліфікували за чотирма статтями, в тому числі про «незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків», заволодіння коштами, службове підроблення та відмивання коштів.

Ім’я підозрюваного не вказується, але обставини вказують на бізнесмена Ігоря Коломойського.

БЕБ додає, що стороні захисту відкрили матеріали розслідування для ознайомлення. Також триває слідство щодо інших фігурантів справи.

Читайте також: Пів мільйона доларів хабаря. Що стоїть за затриманням заступника міністра енергетики?

«Йдеться про незаконні дії з банківськими документами під час фактичного невнесення підозрюваним 5,8 млрд грн в касу банку, а також заволодіння понад 5,3 млрд грн, які надалі були легалізовані. Частина безпідставно зарахованих на особисті рахунки олігарха грошей була сформована за рахунок кредитних коштів підконтрольного банку. Зокрема це понад 2 млрд грн», – йдеться в повідомленні.

Крім того, за твердженням бюро, детективи довели, що бізнесмен заволодів понад 3,3 мільярда гривень компанії «Укрнафта» та учасників договорів про спільну інвестиційну діяльність:

«Зокрема під час досудового розслідування встановлено, що підозрюваний організував заволодіння коштами акціонерного товариства шляхом укладання фіктивних договорів щодо робіт, які фактично не виконувались. Надалі отримані незаконним шляхом понад 4 млрд грн підозрюваний легалізував».

Офіс генпрокурора повідомив, що «відомого бізнесмена та екскерівника столичної філії одного із банків» підозрюють у заволодінні понад 5,36 мільярда гривень коштів фінансової установи, акціонерного товариства та учасників договору про спільну інвестиційну діяльність, а також легалізацію майже 4,1 мільярда гривень доходів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: МВС Росії оголосило в розшук українського підприємця Боголюбова

Уряд України 18 грудня 2016 року ухвалив рішення про націоналізацію «Приватбанку» і влив у його капітал понад 155 мільярдів гривень.

Ексвласники банку, його акціонери, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, вважають проведену націоналізацію, внаслідок якої вони повністю втратили свої акції, незаконною, тоді як «Приватбанк» і держава вимагають від них додаткового відшкодування збитків.

Як заявили в НБУ, до націоналізації «Приватбанку» завдали збитків щонайменше на 5,5 мільярдів доларів.

Коломойський назвав «маячнею» опубліковані Національним банком України дані.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Нацбанк: суд закрив справу за позовом Коломойського щодо націоналізації «Приватбанку»