Байден каже, що немає консенсусу щодо далекобійної зброї для України

Президент США Джо Байден розмовляє з журналістами перед посадкою на літак в аеропорту Берлін-Бранденбург у Німеччині, 18 жовтня 2024 року

Президент США Джо Байден заявив у пʼятницю, що немає консенсусу щодо ударів далекобійною зброєю углиб Росії. Про це політик сказав журналістам у Берліні наприкінці свого візиту до Німеччини.

Лідери США, Німеччини, Франції та Великобританії обговорили 18 жовтня «план перемоги» та свої плани надання Україні додаткової безпекової, економічної та гуманітарної допомоги. Як зазначається, лідери цих країн підтвердили свою рішучість продовжувати підтримувати Україну в її зусиллях щодо забезпечення справедливого та тривалого миру, заснованого на міжнародному праві, включаючи Статут ООН.

Після чергового влучання Сил оборони по сховищу російських тактичних ракет та керованих авіабомб у Краснодарському краї та у Тверській області РФ президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна зробила це завдяки власним спроможностям і без тих засобів, які «можуть надати партнери і які можуть значно прискорити завершення цієї війни завдяки знищенню російського наступального потенціалу».

На тлі прагнень Києва отримати від Заходу дозвіл на удари західною зброєю вглиб РФ російський лідер Володимир Путін 25 вересня заявив про ядерну відповідь.

16 жовтня президент України Володимир Зеленський зазначив, що план перемоги України у війні складається з п’яти публічних пунктів і кількох засекречених додатків. До другого пункту плану перемоги, що стосується оборони, входить зняття партнерами обмежень на застосування далекобійної зброї на всій окупованій Росією території України й на території Росії – по обʼєктах воєнної інфраструктури – і надання Україні відповідних далекобійних ракет, дронів та інших засобів ураження.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ISW: користь від дозволу Україні бити вглиб РФ може перевищити ризики, які бачить Захід