Змагання з гімнастики на Олімпіаді: суд присудив бронзу румунській спортсменці

Ана Барбосу з Румунії виступає у фіналі художньої гімнастики на арені Берсі в Парижі, Франція, 5 серпня 2024 року

Спортивний арбітражний суд (CAS) визнав недійсним результати щодо завоювання бронзової олімпійської медалі американською гімнасткою Джордан Чайлз у вільних вправах серед жінок, пише румунська служба Радіо Свобода.

У рішенні CAS від 10 серпня йдеться про те, що запит, поданий від імені американської гімнастки після фіналу змагань 5 серпня, вийшов за межі однієї хвилини, дозволеної Міжнародною федерацією гімнастики (FIG).

Чайлз була нагороджена бронзовою медаллю після апеляції, але CAS погодився з позовом Румунської федерації гімнастики від імені гімнасток Ани Барбосу і Сабріни Манека-Войнеа, які рішенням судді на Олімпіаді були відсунуті на четверте і пʼяте місця, відповідно.

У заяві сказано, що початковий бал, виставлений Джордан Чайлз, який поставив її на пʼяте місце, буде відновлений.

Американська спортсменка отримала 13,666 балів. Тренерка збірної США Сесіль Ланді подала апеляцію і судді підвищили результат Чайлз на 0,1 бала. Цього було достатньо, щоб випередити Барбосу та Манеку-Войнеа і здобути бронзу.

Чайлз заявила, що «спустошена» цим рішенням.

Румунська федерація гімнастики привітала двох своїх гімнасток.

«Після цього рішення Ана Марія Барбосу отримує бронзову медаль, а Сабріна Манека-Войнеа завершує змагання на четвертому місці», йдеться у повідомленні на фейсбуці.

Раніше прем’єр-міністр Румунії Марсел Чолаку заявив, що бойкотуватиме церемонію закриття Олімпійських ігор у Парижі через те, що румунську гімнастку «нечесно» позбавили бронзової медалі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Олімпіада-2024: дві нагороди, завершення кар’єри Беленюка, травма Конотоп. Результати 13-го змагального дня