Байден поговорить із Нетаньягу на тлі напруженості на Близькому Сході

Джо Байден і Беньямін Нетаньягу під час зустрічі у Вашингтоні, 25 липня 2024 року

Президент США Джо Байден 1 серпня проведе розмову з прем’єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу на тлі побоювань розширення конфлікту на Близькому Сході після вбивства в Ірані лідера «Хамасу» (угруповання, визнаного в ЄС і США терористичним) Ісмаїла Ханії.

Радник президента з питань національної безпеки Джейк Салліван підтвердив, що лідери збираються поговорити. Він відмовився сказати, що вони обговорюватимуть, але сказав, що Вашингтон «докладає інтенсивних зусиль», щоб уникнути ширшого конфлікту.

Вбивство Ханії викликало погрози на адресу Ізраїлю і посилило занепокоєння, що конфлікт у Секторі Гази перетворюється на більш широку війну на Близькому Сході.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Reuters: Іран збирає союзників для обговорення заходів проти Ізраїлю

Іран і «Хамас» звинуватили у вбивстві Ханії Ізраїль, який не заперечив і не підтвердив свою причетність.

Напередодні державний секретар США Ентоні Блінкен заявив журналістам, що Вашингтон «не знав про вбивство» політичного лідера «Хамасу» Ісмаїла Ханії і «не причетний до нього», а також не робитиме припущень щодо того, який вплив це може мати на регіон.

Однак, за його словами, «найкращий спосіб знизити температуру» – це продовжувати наполягати на припиненні вогню між «Хамасом» й Ізраїлем.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В ООН закликають запобігти діям, які можуть підштовхнути Близький Схід до «краю прірви»