Понад половина бойової авіації ЧФ Росії виведена з ладу – західний чиновник

Військовий аеродром Саки під Новофедорівкою після вибухів 9 серпня. Супутникова зйомка

Вибухи на кримському військовому аеродромі Саки поблизу селища Новофедорівка вивели з ладу більше ніж половину всієї чорноморської військово-морської авіації Росії, повідомило 19 серпня агентство Reuters із посиланням на неназваного західного чиновника.

За словами джерела в європейських офіційних колах, після такої втрати російським військам набагато складніше загрожувати з окупованого Криму українським причорноморським містам, наприклад Одесі.

Джерело, яке побажало залишитися анонімним, також вважає, що Україна досягає «кумулятивного ефекту», вражаючи військову інфраструктуру армії Росії в тилу. Це може не лише послаблювати матеріальне забезпечення російських військ, а й мати психологічний ефект на російську владу.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Кінець «сакральності»: про що кажуть вибухи в окупованому Криму

«Анонімними джерелами в європейських офіційних колах» у разі військових коментарів ЗМІ найчастіше називають співробітників розвідок та інших військових спецслужб західних країн.

Раніше Міністерство оборони Великої Британії оцінило втрати російської авіації при вибуху під Новофедорівкою щонайменше у п’ять бомбардувальників Су-24 і три Су-30.

Низка вибухів на авіабазі «Саки» сталася вранці 9 серпня. Українські військові офіційно не взяли на себе відповідальність за подію. Міністерство оборони Росії заявило, що не виявило ознак зовнішнього впливу, і назвало як можливу причину порушення техніки безпеки, що викликало детонацію боєприпасів. Міноборони Росії також заявляло, що авіатехніка не була знищена.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Це приниження Росії». Експерт проаналізував, чим могли вдарити по аеродрому окупантів у Криму

16 серпня ще дві серії вибухів сталися на інших військових базах в окупованому Криму – на аеродромі у селищі Гвардійське під Сімферополем та на складі боєприпасів у селі Майське під Джанкоєм.

19 травня Москва офіційно оголосила про зміну командувача російського Чорноморського флоту, у віданні якого перебуває також і військово-морська авіація.

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк розповів у коментарі британській The Guardian, що українські спецслужби мають намір у найближчі кілька місяців атакувати лінії постачання російської армії – склади боєприпасів, військові бази, залізничні лінії та електромережі, – щоб підірвати логістику і «посіяти хаос» усередині російських військ, позбавивши їх боєприпасів та необхідного постачання. Проте він не визнав безпосередньо вибухи на російських базах у Криму результатом дій ЗСУ.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час