У ISW проаналізували імпульсні механізовані атаки військ РФ – ця тактика буде ставати дедалі дорожчою

За даними ISW, сили РФ схильні до проведення наступальних операцій «імпульсами» на різних ділянках фронту, коли на одній ділянці інтенсивність знижується, а на іншій – зростає

Періодичні імпульсні російські механізовані атаки, ймовірно, відображають нинішній наступальний потенціал Росії – вона навряд чи проведе нову окрему літню наступальну операцію через матеріальні та людські обмеження, йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

ISW раніше зазначав, що російські війська намагаються проводити одночасні широкомасштабні наступальні операції протягом всієї війни, але схильні до проведення наступальних операцій «імпульсами» на різних ділянках фронту, коли на одній ділянці інтенсивність знижується, а на іншій – зростає.

Протягом літа російські війська періодично проводили взводні та ротні механізовані атаки у напрямку Лиману, Часового Яру та Авдіївському напрямку у Донецькій області, а останнім часом посилили наступальні дії на заході та південному заході від Донецька.

Аналітики звертають увагу, що російські війська провели п’ять механізованих атак силами від взводу до батальйону на заході Донецької області 29 і 30 липня. Геолокаційні кадри, опубліковані 29 липня, вказують на те, що російські війська дещо просунулися на південно-західних околицях Костянтинівки (на південний захід від Донецька) під час механізованої атаки силами батальйону.

За оцінками ISW, російські війська, ймовірно, намагаються захопити Костянтинівку та перерізати трасу Т-0524 Вугледар-Костянтинівка, змусивши українців відступити з цього району.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Розвідка Британії: сили РФ просунулися на Донеччині, однак їхні спроможності залишаються обмеженими


Готовність російського військового командування прийняти дорогі втрати бронетехніки без проведення широкомасштабної наступальної операції на різних напрямках і без досягнення оперативно значущих успіхів у західній частині Донецької області, ймовірно, обтяжить російських військових у довгостроковій перспективі, припускають у ISW.

«Наразі російські війська мають достатньо бронетехніки для проведення періодичних ротних і більших механізованих штурмів по всій лінії фронту в коротко- і середньостроковій перспективі. Однак незрозуміло, чи мають вони необхідні резерви бронетехніки для проведення одночасних широкомасштабних наступальних операцій на кількох ділянках фронту і для заміщення зростаючих втрат бронетехніки, які можуть виникнути в результаті інтенсифікації механізованих операцій», – йдеться у звіті.

Читайте також: У Росії закінчуються величезні запаси озброєнь радянських часів – The Economist

Аналітики вважають, що готовність Москви досягати обмежених тактичних успіхів в обмін на значні втрати бронетехніки буде ставати дедалі дорожчою, оскільки російські війська витрачатимуть обмежені запаси озброєння і техніки радянських часів у найближчі роки. Але такі російські наступальні операції також дорого коштують українським захисникам і, ймовірно, мають на меті послабити українські можливості через виснаження, незалежно від того, чи здобудуть вони значні успіхи чи ні.

У ISW зауважують, що такий підхід до виснаження узгоджується із загальною стратегією Путіна щодо України, яка ґрунтується на припущенні, що Росія зможе утримати будь-яку територію, яку захоплять російські війська.

Читайте також: ISW: Захід повинен поспішити з допомогою Україні, щоб зруйнувати теорію Путіна

На початку липня Інститут вивчення війни (ISW) у своєму звіті зазначив, що Україна вирішує свої проблеми з живою силою і формує кілька нових бригад, але затримка й недостатність поставок західної зброї, ймовірно, не дозволять Україні оснастити всі ці нові бригади.

Аналітики наголошують, що «своєчасна і належна безпекова допомога Заходу продовжує залишатися вирішальним фактором, що визначає, коли і в якому масштабі українські сили зможуть кинути виклик ініціативі на полі бою й проводити важливі з оперативної точки зору контрнаступальні операції в майбутньому».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Сирський розповів про пріоритети ЗСУ в розмові з головою Комітету штабів США
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Генштаб ЗСУ: на фронті відбулося понад 100 бойових зіткнень, із них 40 – на Покровському напрямку