FT: Туреччина таємно заборонила експорт товарів військового призначення до РФ

Зазначається, що тепер електронна митна система Туреччини не дозволяє експортувати мікрочипи, системи дистанційного керування та інші товари

Туреччина таємно заборонила експорт до Росії американської військової техніки після тиску з боку США, пише британське видання Finansial Times з посиланням на власні джерела.

Співрозмовники видання розповіли, що нещодавно Анкара внесла зміни до своєї митної системи, щоб заблокувати експорт понад чотирьох десятків категорій товарів американського походження, які РФ могла використовувати у війні проти України

Зазначається, що тепер електронна митна система Туреччини не дозволяє експортувати мікрочипи, системи дистанційного керування та інші товари зі списку «пріоритетних», які спільно склали США, Велика Британія, ЄС і Японія. Зокрема це електроніка, яку РФ використовує в ракетах та безпілотниках.

Видання також зазначає, що турецькі банки різко скоротили свій бізнес з російськими контрагентами в цьому році після того, як США ухвалили санкції проти кредиторів, які обробляють російські транзакції.

Турецький експорт військових товарів різко зріс після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Він збільшився приблизно з 3-ох мільйонів доларів на місяць до 38-ми мільйонів доларів у грудні 2022 року, пише FT із посиланням на уряд Туреччини.

У квітні видання Bloomberg писало, що після запровадження санкцій проти турецьких компаній за торгівлю з Росією обсяг турецько-російського товарообігу різко скоротився. За попередніми даними міністерства торгівлі Туреччини, у першому кварталі цього року турецький експорт до Росії знизився на 33,7% порівняно з минулим. Особливо скоротився експорт верстатів, електромоторів та насосів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Заявка Туреччини на вступ до БРІКС. Чому Ердоган маневрує між Росією, Заходом і Україною?