В «Енергоатомі» кажуть про «значний» резерв потужності після завершення ремонту на АЕС

«Енергоатом» фіксує «значний» резерв потужності, розповів олова компанії Петро Котін

«Енергоатом» фіксує «значний» резерв потужності, що пов’язано з виходом із ремонту енергоблоків на всіх підконтрольних Україні атомних електростанціях, розповів голова компанії Петро Котін на виставці-конференції «Енергетика в промисловості-2024» у Києві 15 жовтня.

Він розповів, що «зараз працюють усі дев’ять енергоблоків атомних електростанцій. Вони видають таку потужність, яка потрібна енергосистемі».

«Маємо значний резерв потужності, яку зможемо додати за потреби», – уточнив Котін.

Раніше, 10 жовтня, у Міненерго повідомили, що у роботі перебувають усі дев’ять блоків атомних електростанцій. Це сталося після того, як на 11 днів раніше запланованого терміну компанія «Енергоатом» вивела з планово-попереджувального ремонту ще один енергоблок однієї з АЕС.

В Україні діють три АЕС: Рівненська атомна електростанція (чотири енергоблоки), Південноукраїнська атомна електростанція (три енергоблоки) і Хмельницька атомна електростанція (два енергоблоки). Запорізька атомна електростанція окупована російськими військовими з 2022 року, її енергоблоки зараз не виробляють електроенергію.

У Міненерго наголошують, що значні пошкодження, завдані масованими атаками Росії, зокрема однією з найбільших атак на енергетику 26 серпня, і далі ускладнюють роботу енергосистеми. Крім того, російські війська не припиняють щоденних обстрілів об’єктів енергетичної інфраструктури.

За даними міністерства, від жовтня 2022 року Росія завдала понад тисячу ударів по об’єктах української енергетичної інфраструктури, лише цього року через удари було втрачено 9 ГВт генеруючих потужностей.

У місії ООН нещодавно заявили, що російські удари по енергетичній інфраструктурі України завдали значної шкоди і з наближенням зими можуть призвести до ще більш руйнівних наслідків.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Міненерго заявили про дострокове завершення ремонту атомних енергоблоків