Можлива війна між Іраном та Ізраїлем – найнебезпечніший момент в регіоні за останні роки

Нова балістична ракета класу «земля-земля» 4-го покоління «Хоррамшахр» під назвою «Хайбар» із радіусом дії 2000 км. Іран, знімок отримано 25 травня 2023 року

На Близькому Сході розгортається найбільша криза за останні роки, оскільки очікується потенційна повномасштабна війна між Іраном та Ізраїлем, яка може охопити всі країни регіону. Радіо Свобода зібрало думки експертів.

31 липня в Тегерані було вбито Ісмаїла Ханію, політичного лідера палестинського угруповання ХАМАС, яке ЄС і США визнали терористичним. Його смерть, яка, швидше за все, була здійснена саме Ізраїлем, відкрила двері для ще більшої ескалації конфлікту в регіоні.

Іранці на похоронній процесії вбитого лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії в Тегерані. Іран, 1 серпня 2024 року

Це перший раз, коли ми наближаємося до потенційного повномасштабного регіонального конфлікту
Раз Зіммт

Тегеран пообіцяв дати масштабну військову відповідь Ізраїлю. На думку експертів, це може призвести до широкомасштабної війни, яка об'єднала б Іран і його регіональних союзників проти Ізраїлю та США.

«Я думаю, що це перший раз, коли ми дійсно наближаємося до потенційного повномасштабного регіонального конфлікту», – сказав Раз Зіммт, старший науковий співробітник ізраїльського Інституту досліджень національної безпеки.

«Це лише питання часу»

Країни регіону готуються до іранської реакції на вбивство Ханії. Його було вбито в одному з багатих районів Тегерана через кілька годин після того, як він був присутній на інавгурації президента Масуда Пезешкіана.

Ісмаїл Ханія (зліва внизу) на церемонії інавгурації президента Ірану Масуда Пезешкіана

Іран прямо звинуватив Ізраїль, який так і не взяв на себе відповідальність за вбивство. Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї пообіцяв і, згідно з повідомленнями, схвалив військову відповідь.

Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї (у центрі) пообіцяв помститися Ізраїлю за вбивство Ісмаїла Ханії в Тегерані. Іран, 21 квітня 2024 року

Ханія загинув через кілька годин після того, як 30 липня Ізраїль знищив у Бейруті одного з командирів ліванського екстремістського угруповання «Хезболли». Член іранського Корпусу вартових ісламської революції також загинув під час цього авіаудару.

У квітні Іран та Ізраїль опинилися на межі війни після того, як Тегеран здійснив пряму повітряну атаку на Ізраїль. Кілька днів після того, ймовірно, ізраїльські снаряди влучили у військову базу за межами іранського міста Ісфагана.

Залишки балістичної ракети до того, як її евакуювали з пустелі після масштабної атаки Іраном на Ізраїль. Поблизу міста Арад, Ізраїль, 26 квітня 2024 року

Напад з боку Ірану став відповіддю на ймовірний ізраїльський авіаудар по території іранського посольства в Дамаску 1 квітня, в результаті якого загинули сім іранських командирів.

Ми побачимо комбіновану, організовану атаку на Ізраїль
Раз Зіммт

За словами експертів, удар Тегерана по Ізраїлю був детально продуманий і мав запобігти майбутнім ізраїльським атакам. Але відповідь Ірану на вбивство Ханії може бути жорсткішою.

«Більш ймовірно, ми побачимо комбіновану, організовану атаку на Ізраїль з боку Ірану і так званого фронту опору – мережі бойових груп і маріонеток Тегерана, які підтримують його в боротьбі з Ізраїлем і США», – сказав Зіммт.

Іранці на антиізраїльському мітингу в Тегерані біля фрески із зображенням покійного засновника революції аятоли Хомейні (праворуч) та верховного лідера аятоли Алі Хаменеї (ліворуч). Іран, 19 квітня 2024 року

«Це робить ситуацію набагато складнішою, тому що наслідки удару з боку Ірану і Хезболли були б набагато гіршими, ніж квітневі події. Це наближає нас до можливого початку регіональної війни», – додав Зіммт.

Нова фаза прямої конфронтації між двома ворогами – це лише питання часу
Хамідреза Азізі

Хезболла та бойові угруповання в Іраку, Сирії та Ємені, які підтримує Іран, здійснили напади на Ізраїль після того, як він розгорнув руйнівну війну в Секторі Гази невдовзі після нападу ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня, в результаті якого загинуло близько 1200 людей.

Хамідреза Азізі, співробітник Німецького інституту міжнародних відносин і безпеки, вважає, «що незважаючи на те, що військові дії між Іраном та Ізраїлем після квітня скоротилися, нова фаза прямої конфронтації між цими двома ворогами – це лише питання часу».

«Це, може бути, найнебезпечніший момент на Близькому Сході за останні кілька років», – додав Азізі.

«Утримання ескалації стане вкрай складним»

Країни Близького Сходу розпочали дипломатичні зусилля, спрямовані на припинення ескалації конфлікту між Іраном та Ізраїлем.

Президент Ірану Масуд Пезешкіан (праворуч) з міністром закордонних справ Йорданії Айманом Сафаді в його офісі в Тегерані. Іран, 4 серпня 2024 року

У випадку порушення нашої територіальної цілісності ми не підемо на жодні компроміси
Насер Канані

Міністр закордонних справ Йорданії відвідав Тегеран 4 серпня й закликав до миру.

Іран стверджує, що не прагне ескалації конфлікту, але водночас вважає, що має «законне право» завдати удару по Ізраїлю.

«У випадку порушення нашої територіальної цілісності ми не підемо на жодні компроміси», – заявив 5 серпня речник Міністерства закордонних справ Ірану Насер Канані.

Безпосередня ірано-ізраїльська війна, ймовірно, зачепила б цілий регіон, в тому числі «Хезболлу» в Лівані, повстанців Хуті в Ємені, ХАМАС на палестинських територіях і проіранські збройні формування в Іраку.

Такий конфлікт також залучив би ключового союзника Ізраїлю – США, які вже відправили в регіон додаткові військові кораблі і винищувачі.

5 серпня речник США повідомив, що «кілька американських військовослужбовців» отримали поранення внаслідок ракетного обстрілу військової бази в Іраку проіранськими бойовиками.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Військовослужбовці США отримали поранення під час нападу на базу в Іраку – медіа

Директор Міжнародної кризової групи по Ірану Алі Ваєз заявив, що сигнали з боку Тегерана свідчать про «його прагнення до більш масштабної відповіді, яка матиме набагато жорсткіші наслідки».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Іран може передумати масовано атакувати Ізраїль. «Хезболла» готується до удару – медіа

«Якщо потенційний напад Ірану призведе до значних руйнувань і жертв, утримання ескалації стане вкрай складним», – попередив Ваєз.

«Це, без сумніву, найближче, що ми будь-коли були до прямого військового конфлікту між Іраном, Ізраїлем і їхніми союзниками», – сказав він.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Начальник Армії оборони Ізраїлю пообіцяв ліквідувати нового лідера «Хамасу»
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Lufthansa призупиняє польоти до Ірану з міркувань безпеки
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Туреччина подає заявку на приєднання до справи про геноцид проти Ізраїлю в Міжнародному суді ООН