«Якщо і підуть, то здадуться в полон»: експерти про те, чи відправлять на війну проти України військових КНДР?

Воєнізований парад на площі Кім Ір Сена в Пхеньяні. Північна Корея, вересень 2021 року

Тимофій Рожанський

Північна Корея збирається підготувати 10 тисяч солдатів із різних родів військ для участі у війні Росії проти України, заявив 17 жовтня на пресконференції в Брюсселі президент Володимир Зеленський. За його словами, українська розвідка має таку інформацію і, мовляв, деякі північнокорейські офіцери вже відправлені на українські території, окуповані Росією, і тренуються там разом із російськими солдатами. А 14 жовтня Зеленський заявив, що КНДР «фактично входить у війну».

Чи можуть військові КНДР бути залучені у війну і як саме, з'ясовував в експертів телеканал «Настоящее время», створений Радіо Свобода з участю Голосу Америки.

Залучення північнокорейських солдатів до війни проти України дозволить Путіну уникнути мобілізації в Росії. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни. Аналітики припускають, що Кремль, ймовірно, використовує угоду про «всеосяжне стратегічне партнерство між Росією та КНДР» для того, щоб сформувати російські компенсаційні сили та забезпечити охорону кордонів. Угода була підписана у червні під час поїздки Володимира Путіна до Пхеньяна. До Держдуми Путін вніс його 14 жовтня 2024 року.

15 жовтня українські ЗМІ з посиланням на анонімні джерела у військовій розвідці повідомляли, що російська 11 повітряно-десантна бригада нібито вже формує підрозділ чисельністю три тисячі осіб, укомплектований саме громадянами КНДР. Повідомлялося, що підрозділ буде задіяний у Курській області та нібито до 18 північнокорейських солдатів вже дезертували зі своїх позицій. В Інституті вивчення війни не змогли підтвердити правдивості цих повідомлень. У Москві та Києві офіційно не коментували цю інформацію.

Солдати Корейської народної армії (КНА) на параді. Пхеньян, Північна Корея, вересень 2021 року

Раніше телеграм-канали розповсюджували інформацію про те, що Пхеньян нібито готує для війни проти України близько 100 тисяч своїх військових. Керівник українського Центру протидії дезінформації Андрій Коваленко назвав ці дані вигадкою і додав, що менш ніж один відсоток офіцерського складу армії КНДР володіє російською мовою. За словами Коваленка, це важливо розуміти під час аналізу можливості залучення військових із КНДР до бойових дій.

«Люди втікають від режиму – і на лінії фронту можуть здатися»

Можливе залучення КНДР у війну Росії проти України в ефірі цього часу прокоментував корезнавець, декан Міжнародного коледжу менеджменту в Сіднеї Леонід Петров.

Your browser doesn’t support HTML5

Кореевед Леонид Петров – о возможном вовлечении военнослужащих из КНДР в войну России против Украины

До кожного військовослужбовця не приставиш перекладача, вони можуть загубитися в процесі переміщення
Петров

На думку кореєзнавця, північнокорейська армія навряд чи зможе бути помічником Росії на фронті, по-перше, через мовний бар'єр. «Звичайно, до кожного військовослужбовця не приставиш перекладача. Існує ризик того, що північнокорейські громадяни можуть загубитися в процесі переміщення з Далекого Сходу до західних рубежів Російської Федерації. Як вони поведуть себе на лінії фронту, ми також не уявляємо», – каже він.

Леонід Петров зазначив, що військовослужбовці КНДР славляться своєю агресивністю, живучістю та винахідливістю.

«Північнокорейські військовослужбовці можуть боротися голими руками. Ну, звичайно, у них є танки та гармати, але, як правило, вони націлені проти Південної Кореї. Артилерійські групи, зосереджені в районі демілітаризованої зони, відрізняються своєю ідеологічною підготовленістю. Але в плані технічного спорядження, чи це паливно-мастильні матеріали, патрони чи просто бойове спорядження, північнокорейцям доводиться дуже складно через те, що країна є однією з найбідніших у Східній Азії, – пояснює він. – Є відомі історії, коли перебіжчики з Північної Кореї, які намагалися дістатися Південної, перебували у дуже поганому фізичному стані. Вони погано харчуються, п'ють забруднену воду.

Солдати Корейської народної армії (КНА) марширують під час мітингу на площі Кім Ір Сена в Пхеньяні

Люди втікають від режиму Кім Чен Ина і без труднощів можуть залишити окоп
Петров

Кореєзнавець припускає, що, виходячи з цього, солдати, які раніше не мали змоги залишити свою країну, ніколи не чули і не могли знати про те, що відбувається за її кордонами, опинившись поза Північною Кореєю, можуть спробувати шукати притулку. І це відбуватиметься або на території Російської Федерації, або за її межами.

«Люди втікають від репресивного режиму Кім Чен Ина, опинившись на лінії фронту, і без великих труднощів можуть залишити окоп та здатися або просто загубитися в тих місцях без дислокації, – каже він. – Звісно, сім'ї північнокорейських військовослужбовців, можливо, переслідуватимуться внаслідок їхнього переходу на інший бік. Проте люди, які перейшли лінію фронту, матимуть певні гарантії безпеки. Вони, можливо, можуть залишитися в тій країні, в якій зараз перебувають, або вибрати переїзд до Південної Кореї, де вони вважаються громадянами Республіки Корея. Таким чином у них буде певний вибір місця перебування».

Проте експерт повторив, що достовірних відомостей про перебування північнокорейських солдатів на лінії фронту поки що немає.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Експерт зі США про загибель в Україні військових Північної Кореї. Що відомо?

«Є чутки про те, що деякі громадяни Північної Кореї загинули поблизу лінії фронту. За яких умов це сталося, залишається лише гадати», – каже він.

«КНДР не проґавить нагоду протестувати зброю в бою»

А український військовий експерт Сергій Грабський не сумнівається, що громадяни Корейської Народної Демократичної Республіки перебувають у зоні бойових дій, але «як обслуговуючий персонал і персонал, який вивчає ефективність застосування ракет, які використовує Російська Федерація проти України». Про це він заявив в ефірі Настоящего Времени.

Your browser doesn’t support HTML5

Военный эксперт Сергей Грабский – о том, в каком качестве солдаты КНДР могут участвовать в войне России против Украины

«Північна Корея ніколи не проґавить нагоду протестувати ефективність своєї зброї у реальних бойових діях, що вони, власне, і роблять на тимчасово окупованій території України, можливо, у прикордонних з Україною районах. Але вони не беруть участь у безпосередніх бойових діях на боці російської армії», – каже він.

У тому, що вони братимуть участь у бойових діях проти України, експерт має сумніви.

Якщо будуть задіяні у війні Росії проти України, то лише як «гарматне м'ясо»
Грабський

«Якщо ми говоримо про окремі підрозділи, частини та з'єднання, йдеться про створення самостійної командної структури, самостійної структури логістики та забезпечення, що дуже і дуже складно здійснити. Тому що в тому числі Корея має більш насущні завдання і має ворога, якого вона сама собі створила: цей ворог називається Південна Корея», – пояснює він.

Однак, за словами Сергія Грабського, якщо припускати, що північнокорейські військові таки будуть задіяні у війні Росії проти України, то лише як «гарматне м'ясо».

«Їхнє завдання – пробігти, умовно, сотню чи дві сотні метрів і героїчно чи не зовсім героїчно загинути на території України», – упевнений експерт.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Новий рівень відчаю Росії» – США про повідомлення, що солдати КНДР воюють на боці РФ проти України
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ISW: Кремль використовує угоду з Північною Кореєю для уникнення мобілізації в РФ
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Час грає на користь Путіну. Захід має терміново змінити свою політику, щоб зупинити війну – експерти