Президентка Грузії не визнала результатів виборів і закликала громадян до протесту

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі не визнала результатів виборів і закликала громадян до протесту

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі не визнала результатів виборів і закликала громадян до протесту.

Вона заявила, що парламентські вибори були «тотально сфальсифіковані», і вона, як «незалежна інституція, не визнає ці вибори».

«Я не визнаю ці вибори», – наголосила Зурабішвілі.

За словами президентки, «грузинський народ став жертвою російської спецоперації».

«Хочу сказати від імені єдиної незалежної інституції, що залишилася в цій державі – я не визнаю ці вибори. Визнання цих виборів неможливе. Це рівносильно визнанню приходу Росії сюди, підпорядкуванню Грузії Росії. Я не для цього приїхала в цю країну, не для цього жили наші предки, і ми не змиримося з цим», – підсумувала президентка.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Грузія: президентка Зурабішвілі закликала громадян до активності на виборах

Водночас вона оголосила про проведення мітингу на проспекті Руставелі. Мітинг планується на завтра, 28 жовтня, о 19:00.

У Грузії опозиційна «Коаліція за зміни» та блок Міхеїла Саакашвілі «Єдність – Національний рух» заявили, що не братимуть участі у роботі нового парламенту, пише грузинська служба Радіо Свобода.

Зокрема, «Коаліція за зміни» заявила, що «вибори були сфальсифіковані, а їхні результати – не легітимні».

Експрезидент Грузії Міхеїл Саакашвілі закликав опозицію до бойкоту парламенту після виборів, результати яких назвав сфальсифікованими. «Звичайно, ніхто не має входити до парламенту! Зараз не час посипати голову попелом через те, як нас обдурили. Зараз настав час великих протестів, щоб показати світові, що ми боремося за свободу і що ми – народ, який не терпітиме несправедливості», – заявив він.

У суботу, 26 жовтня, у Грузії відбулося голосування на парламентських виборах.

150 депутатів законодавчого органу вперше будуть обрані не за змішаною, як раніше, а повністю за пропорційною системою. Щоб потрапити до парламенту XI скликання, партіям необхідно подолати п’ятивідсотковий бар’єр.

Ці вибори називають історичними, оскільки їхній результат може вказати або на майбутню інтеграцію держави з ЄС, або на зближення з Москвою.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Зурабішвілі зробила заяву щодо можливих результатів виборів у Грузії