Якщо ми не посилимо тиск на Росію, це буде дорожче для нас – міністр закордонних справ Естонії

Естонський міністр закордонних справ переконаний, що більше санкцій проти РФ зараз – в інтересах ЄС

Як змусити європейські столиці ввести більше санкцій проти РФ? Чому Євросоюз не надсилає обіцяну допомогу Україні? Та що допоможе Україні перемогти у війні з Росією? Про це – в ексклюзивному інтерв'ю міністра закордонних справ Естонії Урмаса Рейнсалу для Радіо Свобода.

– Чи є шанс, що міністри закордонних справ ЄС таки зможуть ухвалити рішення призупинити спрощений візовий режим для росіян?

– Так, це можливо. Чи цього достатньо? Ні.

– Отже, чого тоді буде достатньо? Зробити по-естонськи і взагалі припинити видавати візи росіянам?

– За великим рахунком, українська перемога – це результат, якого буде достатньо. І ми повинні підвищувати ціну за цю війну для Росії.

Ми повинні негайно підвищити санкційний тиск, по-перше, те, що стосується заборони в'їзду громадян Російської Федерації до Європи, повністю його заборонити. І, звісно, ми маємо негайно надати додаткову допомогу Україні, а також більше зброї нашим українським друзям.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Естонія перестане впускати в країну громадян Росії за виданими нею візами

– Але ви бачили, що деякі країни, особливо в південній Європі, західній Європі, не особливо прагнуть наслідувати приклад балтійських країн у припиненні видачі віз. Чи бачите ви якийсь компроміс ЄС у цьому питанні?

А з чим ми йдемо на компроміс? Зі злом чи з війною в Україні? Я думаю, що зараз не час для компромісів, інакше це будуть компроміси з мораллю та нашою свідомістю.

І тому мій заклик виходить з моральної точки зору, з точки зору цілеспрямованості санкцій, а також з точки зору безпеки – ви можете собі уявити, що ми видали приблизно 10 мільйонів дійсних віз для громадян Російської Федерації, коли ми добре бачили, що вони також використовували туристичні візи з фейковими даними, і прибувають до ЄС також у більш мирні часи до Центральної та Східної Європи?

Your browser doesn’t support HTML5

«Зараз не час для компромісів». Голова МЗС Естонії про візи для громадян Росії

Терористи, такі люди, як російські агенти. І контекст такий, що до осені-зими ми повинні діяти негайно та продемонструвати нашу рішучість нашому противнику, щоб наші сила волі сильніше російська сила волі. А подорожувати для відпочинку не є правом людини.

А з чим ми йдемо на компроміс? Зі злом чи з війною в Україні? Я думаю, що зараз не час для компромісів, інакше це будуть компроміси з мораллю та нашою свідомістю

– Проте багато країн кажуть, що ми не повинні застосовувати колективні покарання, що Європейський Союз – це щось, що базується на ліберальній демократії. Отже, чи буде це справді колективним покаранням російського народу?

– Я думаю, що це не точка тяжіння у цій дискусії. На українській землі відбувається геноцид. І якщо ми говоримо про покарання та втрату людської гідності та людських життів, що відбувається в центрі Європи, то ось це є центральною точкою обговорення.

Щодо ж громадян Росії, ми маємо зробити все, щоб тиснути на російське суспільство, вони також мають прокинутися, це також є їхня моральна відповідальність за те, що їхня пасивність певним чином легітимізує ці звірства, які вчинив режим проти українського народу.

– Ви щиро думаєте, що буде єдина європейська відповідь на це візове питання? Ви ж чітко чуєте з Берліна, з Парижа і так далі, що вони не хочуть наслідувати приклад, який Фінляндія та країни Балтії започаткували?

– Що ж, ми повинні переконати наших друзів, також пояснити, що час ухвалення рішень має вирішальне значення, цей час сплачено кров’ю українських мучеників. Ось у чому справа.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Естонія зазнала масштабної російської кібератаки після демонтажу радянського пам’ятника

– Можливо, ви бачили, як Міністерство закордонних справ Росії оприлюднило заяву у відповідь на знесення пам’ятників радянської епохи у Латвії, а також в Естонії влітку, назвавши це русофобським актом і сказавши, що це матиме наслідки. Ви боїтеся реакції Росії на знесення пам’ятників, яке ми бачили в країнах Балтії?

– Не боїмося, але ми знаємо про відповідь Росії, ми це передбачали. Отже, відбувається низка провокацій, включаючи кібератаки, загрози дуже низького рівня і щось подібне – гібридна тактика – ми до цього звикли.

Частково це також тому, що ми в певному сенсі мис Західного табору, якщо дивитись на мапу. І, безумовно, наша непохитна рішучість – те, що росіяни використовують, щоб стримати нас, але це контрпродуктивно.

– Чи вважаєте ви, що насправді є можливість або навіть бажання у ЄС запроваджувати ще більше санкцій проти Росії взимку, оскільки ціни на енергоносії зростають?

– Абсолютно. Говорячи про мораль і раціоналізм, я думаю, що з обох сторін нам негайно потрібно посилили санкції, тому що ми не досягли необхідного тиску. Це не просто штрафні санкції через те, що Росія щось зробила, і тому «давайте дисциплінувати Росію». Ні.

Мета санкцій полягає в тому, щоб агресор побачив, що ціна зависока, і він уникав подальшої агресії, а ми зупинили цю війну. Це насправді мета, тому що тільки одна людина може зупинити війну. І це Путін.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ЄС не піддасться на «газовий шантаж» Росії – голова МЗС Німеччини

– Отже, як ЄС досягти такого тиску? Як досягнути больового порогу для Росії?

– Відвагою! У кожній людині та в кожному суспільстві завжди є відвага боротися проти боягузтва, але мужність має перемогти.

– Але як це втілиться в політику? Як ви думаєте, які види санкцій ви б хотіли, щоб запровадили?

– Що ж, ми повинні обговорювати це між нашими партнерами, між нашими друзями, і я думаю, що центральним є аргумент моралі. І цей аргумент моралі передбачає і аргумент часу. Час має вирішальне значення, тому що, як ви сказали, наближається зима. Треба підняти ціну агресору до осені-зими. Але ми ще недостатньо зробили.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Не HIMARS єдиними: які важелі примусу Росії-агресора до миру?

– Але ви думаєте це реально? Ви справді думаєте, що в столицях ЄС є бажання це робити попри зростання витрат, цін на енергоносії, зростання інфляції. Чи бачите ви, що в столицях ЄС є бажання збільшити ціну для Росії?

– Звичайно, це бажання сегментоване. Але ми повинні розуміти, що з раціональної точки зору, щоб швидше закінчити війну, ми повинні діяти більш інтенсивно, ніж до цього. Зараз цей момент. Якщо ми збираємося зберегти поточний тиск, то це буде довше, кривавіше, а також дорожче для нас.

– Як ви думаєте, скільки триватиме війна?

– Це питання до Путіна. Поки у Путіна буде воля, а також фізична сила, щоб тримати контроль.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Активні бойові дії тривають по всій лінії фронту – Зеленський

– Але чи бачите ви кінець? Як ви думаєте, це скоро закінчиться?

– Це залежить від нашої сили волі. І, як я вже сказав, зараз ми не повністю консолідовані, і нам потрібно активізуватися. Українці були надзвичайно сміливими, але вони не можуть перемогти без сильнішої та міцнішої підтримки від нас і в цьому є величезна потреба.

– Якщо говорити про цю підтримку, наприклад, мікрофінансова допомога з боку Європейського Союзу. Наразі із обіцяних 9 мільярдів виплачено лише 1 мільярд виплатили. Хіба це не говорить про повільність ЄС?

– Це проблема. І я говорив про це з партнерами, з міністеркою закордонних справ Німеччини про те, що, з нашої точки зору, момент має вирішальне значення. Ми маємо опрацювати деталі цього траншу допомоги. Але вже понад місяць справа не рухається, і, на мій погляд, це ненормально.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Теза, що в Росії поганий один Путін, а народ не є співучасником, є хибною» – Кулеба
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Міністри оборони ЄС підтримали розробку місії з військової допомоги Україні
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Боррель про помилку Путіна, заборону віз для росіян та нові санкції (ексклюзив)
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час