Магазини, аптеки, транспорт: як реагують на загрозу коронавірусу в окупованому Донецьку

Окупований Донецьк (архівне фото)

Через загрозу коронавірусу Україна закрила пункти пропуску на лінії розмежування на Донбасі. Підконтрольні підтримуваним Росією бойовикам угруповань «ЛНР» і «ДНР» території опинилися в ізоляції. Бойовики стверджують, що на підконтрольній їм території не було зафіксовано ще жодного хворого. У той же час десятки людей звернулися в лікарні з підозрою на запалення легенів. Як реагують на загрозу в Донецьку? Що з продуктами в місті? Чи готові місцеві до карантину? Про це – у матеріалі журналістів спеціального проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії».

З 16 березня контрольні пункти пропуску через лінію фронту на Донбасі незвично спорожніли. Щонайменше до 3 квітня тут обмежили пропуск людей.

«Якщо у громадянина є реєстрація на підконтрольній уряду України території, то вона може перетнути лінію розмежування в бік підконтрольної території. І навпаки – якщо у громадянина є реєстрація на тимчасово окупованій території, то вона може перетнути лінію розмежування в бік тимчасово окупованої території», – пояснює помічник начальника краматорського прикордонного загону Ігор Заруднєв.

Ігор Заруднєв

Якщо у звичайні дні лінію розмежування перетинають приблизно 50 тисяч осіб і 5-6 тисяч автівок, то після введення обмежень потік зменшився у 10 разів і навіть більше. У непідконтрольному Україні Донецьку до цієї ситуації ставляться по-різному.

«Ідіотизм, мені здається», – відповів чоловік.

З 16 березня контрольні пункти пропуску через лінію фронту на Донбасі незвично спорожніли

«Для пенсіонерів це, звичайно, удар серйозний. А так – звичайна ситуація, в той час як закриваються всі країни», – каже донеччанка.

«Вони нас сприймають ніби як одну державу, нібито ми їхні громадяни. І тим не менше вони нас від себе ізолювали, виходить так», – розмірковує жителька окупованого Донецька.

«Вони нас від себе ізолювали»

«Ну, так зараз ця практика по всьому світу відбувається. Я вважаю, що це нормально», – каже чоловік.

Але і угруповання «ДНР», врешті, зачинило свої пункти пропуску. Росія, через загрозу коронавірусу пересування спочатку теж заборонила. Утім, згодом, попри карантин, російський уряд таки дозволив в’їзд в країну для жителів ОРДЛО, повідомляє російський «ТАСС».

Карантин в окупованому Донецьку не запроваджували

Журналісти «Донбас.Реалії» вирішили дізнатися, що відбувається в окупованому Донецьку. На місцевому телебачення переконують: «усе під контролем».

«Ажіотаж навколо поширення коронавірусної інфекції досить високий», – заявив ватажок угруповання «ДНР» Денис Пушилін.

На вулицях Донецька людей в масках – небагато

На вулицях Донецька людей в масках – небагато. Але в аптеках – черги. Дефіцит той же, що і на решті території України.

«На даний момент чекаємо завезення респіраторів, тому що маски заборонені до ввезення з Російської Федерації. Тобто справляємося власними силами. Горлівка виробляє – ми отримуємо. Ось, чекаємо, після обіду буде», – каже продавчиня місцевої аптеки.

«Маски заборонені до ввезення з Російської Федерації. Тобто справляємося власними силами»

«– Маски є?

– Є респіратори.

– Багато людей взагалі хворіють на ГРВІ?

– Багато», – відповіла інша працівниця аптеки.

«Звісно, не хотілося б поширення хвороби. Але особисто я не на 100% впевнений в тому, що це дійсно несе таку небезпеку. Мені здається, що є група осіб, які зацікавлені в тому, щоб розпіарити цей вірус. Зробити, щоб люди боялися», – каже житель Донецька.

«Є група осіб, які зацікавлені в тому, щоб розпіарити цей вірус»

«Ми не віримо. Такий самий вірус, як і свинячий грип був», – відповів чоловік.

«Наше вже покоління стільки вірусів перенесло – нам не страшно», – додала літня жінка.

«У мене немає ніякої абсолютно паніки. Навіть, ви знаєте, чекаю! Ну, не коронавірусу чекаю, а чекаю цього карантину. І всі люди трішечки відпочинуть від свого бурхливого життя», – каже жителька окупованого Донецька.

«У мене немає ніякої абсолютно паніки. Навіть, ви знаєте, чекаю!»

На непідконтрольній Україні території карантину немає. Магазини, ресторани, кінотеатри працюють у звичному режимі, як і громадський транспорт. Місцеві кажуть, що готові до самоізоляції, але перестраховуються не усі.

«Мені 86 років і ніяких пересторог вже не треба», – наголосила жінка.

«Мені 86 років і ніяких пересторог вже не треба»

«Миємо руки, маски з собою носимо, заходимо в магазин – одягаємо їх», – розповідає жінка.

«Миття рук, якщо потрібно, в громадському місці я одягну маску. Якщо потрібно буде на «законодавчому рівні». А так – ні», – каже донеччанка.

«Прийшов додому – руки помив. А в громадському транспорті – ну як ти себе там врятуєш? Хоч маска, хоч не маска, хоч що... У мене і робота така – я працюю постійно з людьми», – додає жінка.

Містяни запевняють: дефіциту продуктів немає і зайвого поки не купують.

«Поки вдома запаси є. Я понад норму не беру», – відповіла жителька Донецька.

«Поки вдома запаси є. Я понад норму не беру»

«Ні, нічого не закуповую. Купила пачку гречки, бо діти люблять. Поки нічого, абсолютно», – каже донеччанка.

«Продукти ... Як і всі, власне кажучи, особливо не закуповую», – додає жінка.

На полицях донецьких супермаркетів поменшало хіба що борошна

« – По магазинах ходимо, скуповуємося. Ціни такі, як і були.

– Щось понад норму купуєте?

– Ні. Та ну, навіщо? Потім бігати здавати? Навіщо? Це дурість велика. Туалетний папір не беремо», – відповіли чоловік із жінкою.

«Навіщо? Це дурість велика»

У великих магазинах в Донецьку видно – усього достатньо. Хіба що поменшало на полицях борошна. І помітне пожвавлення біля полиць із макаронами та крупами.

За даними українського омбудсмена Людмили Денісової, на непідконтрольній Україні частині Донбасу – зараз 90 осіб із підозрою на пневмонію – це одне із ускладнень при COVID-19. Та це ще не означає, що вірус в ОРДЛО є. За словами чиновниці, чого там точно немає – так це тестів на коронавірус.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ ДОНБАС.РЕАЛІЇ: