Дебати у США: Гарріс пішла в атаку і, схоже, перемогла Трампа

Дебати почалися з рукостискання, але наприкінці опоненти вже не тисли одне одному руки

ВАШИНГТОН – Важливість цих дебатів було важко переоцінити.

Кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп і його опонентка від Демократичної партії, віцепрезидентка Камала Гарріс розпочали цей день майже на рівних: опитування демонструють, що їхні рейтинги йшли ніздря в ніздрю. А от результат їхніх перших і, можливо, єдиних дебатів може подарувати комусь з них впевнене лідерство всього за 56 днів до виборів.

Якщо це станеться, а це велике «якщо», оскільки думка громадськості щодо обох кандидатів вже майже укорінилася, це майже напевно буде Гарріс.

Колишній президент Трамп розпочав досить добре, критикуючи Гарріс за те, як адміністрація підходить до питань економіки та імміграції – це дві найважливіші для виборців проблеми. За каденції президента Джо Байдена і Гарріс інфляція в США підскочила, що завдало шкоди американцям середнього і нижчого класу, а нелегальна імміграція різко зросла, що спричинило тиск на міські бюджети.

Члени Республіканської партії у Сан-Франциско дивляться президентські дебати у барі

Гарріс, яка видавалася знервованою на початку, швидко знайшла свою точку опори, коли тема перейшла до питання абортів, її сильної сторони, звинувативши Трампа в тому, що він відбирає свободи у жінок. Трамп підтримав рішення Верховного суду від 2022 року про скасування майже 50-річного федерального закону, який дозволяв аборти, заявивши, що штати повинні самі вирішувати, чи дозволяти їх і за яких умов.

Від цього моменту Гарріс почала успішно виконувати те, що здавалося одним з її головних завдань: провокувати опонента переходити на імпровізовані тиради про себе і своє минуле, що дозволило їй звинуватити його в тому, що він не дбає про американського виборця.

Гарріс зробила кілька пам'ятних уколів, намагаючись перетворити очікувано сильні сторони Трампа на слабкі. Вона звинуватила Трампа в тому, що він уклав жахливу угоду з «Талібаном» напередодні виведення американських військ з Афганістану, заявила, що президент Росії Володимир Путін «з'їсть [його] на обід», і що іноземні лідери «сміються» з нього.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Трамп на дебатах з Гарріс повторив тезу про припинення війни, але не сказав про перемогу України

Трамп у відповідь назвав Гарріс «марксисткою» і гостро запитав, чому вона не виконала свої плани після трьох років перебування в адміністрації.

Під час дебатів Гарріс переслідувала й іншу мету. А саме, презентувати себе для виборців, розповісти їм про свою позицію щодо ключових питань. Нещодавнє опитування показало, що понад чверть виборців погано знають 59-річну віцепрезидентку.

Про Гарріс як про потенційну кандидатку від Демократичної партії почали говорити лише сім тижнів тому, і відтоді вона здебільшого уникала спілкування зі ЗМІ, давши лише одне велике інтерв'ю. Це зробило її виступ на дебатах ще більш важливим для її кампанії.

Гарріс згадала про кілька своїх позицій щодо політик, таких як підтримка більшої податкової пільги на дітей, але вона не вдавалася в деталі, наприклад, як знайти для цього гроші. Це залишає питання про те, чи буде цього достатньо, щоб задовольнити виборців.

78-річному Трампу, зі свого боку, потрібно було продемонструвати стриманість і зосередити свої атаки на вразливих місцях Гарріс, таких як імміграція та економіка. І якщо з останнім йому, можливо, вдалося досягти успіху, то в першому питанні він часом плутався, втрачаючи фокус. Це створило різкий контраст з більш чітким викладом у виконанні Гарріс.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Якщо оберуть Трампа, я дуже переживаю за майбутнє України». Ексклюзивне інтерв'ю із ексрадником президента США

Модератори дебатів кілька разів робили факт-чекінг заяв колишнього президента, в тому числі щодо заяви, яка привернула багато уваги, про те, що іммігранти буцімто їдять домашніх тварин в одному з міст Огайо. Модератори сказали, що не знайшли жодних доказів цього. Але з боку прихильників Трампа пролунала критика, що модератори не перевіряли заяви Гарріс, яка сказала, що безробіття за часів Трампа було найгіршим з часів Великої депресії. І це також не є правдою.

Результат виборів, які відбудуться 5 листопада, майже напевно визначить відносно невелика кількість виборців, які досі вагаються із вибором, у семи штатах, що не мають традиційних політичних вподобань. Трампу і Гарріс потрібно було переконати їх, що вони є кращими кандидатами.

Кампанія Гарріс явно відчувала, що їхня кандидатка перемогла на дебатах, і негайно закликала до повторних дебатів. Цей заклик Трамп пояснив тим, що Гарріс «дуже впевнено програла сьогодні».

Згідно із опитуванням, проведеним на замовлення CNN, виборці, які спостерігали за дебатами вважають, що саме Камала Гарріс виступила краще. Так гадають 63% респондентів. Таких, хто вважає, що у дебатах переміг Трамп, – 37%. Це разючий контраст у порівнянні із таким же опитуванням після дебатів Байдена і Трампа у червні. Тоді респонденти у співвідношенні 67% до 33% сказали, що Трамп перевершив нинішнього президента у дебатах.

Тепер питання полягає в тому, чи матимуть дебати вплив на єдине, що має значення – на виборчі бюлетені.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: США: суд відклав винесення вироку Трампові. Його оголосять вже після виборів
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Білий дім закликав Путіна «перестати втручатися» у вибори в США після його заяви про підтримку Гарріс
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Команда Гарріс поки не підтверджує ймовірну зустріч із Зеленським – «Голос Америки»