Брудна річка, булінг боксерки та «богохульське» відкриття: скандали Олімпіади

Під час церемонії відкриття Олімпійських ігор у Парижі

У Франції не стихає скандал довкола церемонії відкриття Олімпійських ігор у Парижі, деякі зі сцен якої, зіграні представниками ЛГБТК спільноти, католицька церква країни назвала «богохульськими».

Хвиля обурення прокотилася і після боксерського поєдинку, у якому італійку поборола учасниця із Алжиру, яку у соцмережах назвали «чоловіком-трансгендером».

Ще одна скандальна ситуація пов'язана з річкою Сеною, на очищення води у якій Париж перед Олімпіадою витратив 1,4 мільярди євро. Однак, після дощу змагання із плавання все ж довелося переносити.

Радіо Свобода дізналося деталі про резонасні скандальні ситуації, пов'язані із Олімпіадою-2024 у Парижі.

Відкриття Олміпіади у Парижі. 26 липня 2024 року

«Таємна вечеря» чи «Бенкет богів»?

Церемонія відкриття Олімпійських ігор у Парижі для деяких її організаторів обернулась погрозами про вбивство – вони надійшли деяким учасникам та хореографу-постановнику сцени з дреґ-артистами, тобто людьми, які носять вбранняльні ситуації, пов, притаманне іншій статі. Зазвичай дреґ-артистів повʼязують із гей-культурою і ЛГБТК-спільнотою.

Деякі глядачі помітили у перформансі дреґ-артистів схожість з картиною Леонардо Давінчі «Таємна вечеря», де Ісус Христос сидить за столом із 12-тьма апостолами у вечір перед розпʼяттям. Режисер церемонії Тома Жоллі запевняє, що мав намір відтворити інше полотно – «Бенкет богів», де забражено богів Олімпу.

Під час перформансу на величезній таці на столі зʼявляється бог виноробства Діоніс. Його грає практично голий співак, загримований у голубий колір, з жовтою бородою та квітковим поясом на стегнах. Позаду танцюють дреґ-артисти.

Перформанс під час церемонії відкриття Олімпійських ігрог в Парижі 26 липня 2024, який деяким глядачам нагадав «Таємну вечерю» та викликав критику з боку Католицької церкви

«Ми хотіли поговорити про різноманітність. Різноманітність означає бути разом. Ми хотіли залучити всіх. Все просто», – пояснив свій задум Тома Жоллі.

Однак, організатори Олімпіади Париж-2024 через день після церемонії відкриття принесли вибачення католикам та іншим християнським групам, чиї почуття зачепили ці сцени.

Обурення висловила Конференція єпископів Франції (CEF), назвавши це «глузуваннями та знущаннями з християн».

«Вкрай нешанобливим до християн» шоу назвав мільярдер Ілон Маск. А турецький президент Ердоган уже через кілька днів після публічного вибачення від організаторів дзвонив Папі Римському Франциску, поскаржитись на «аморальну» церемонію, що є «огидним» нападом на святі цінності людства.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Постановник резонансної церемонії відкриття Олімпіади в Парижі відповів на критику

Авторам постановки, тим часом, почали надходити погрози.

Художній керівник церемонії відкриття Олімпіади-2024 Тома Жоллі поскаржився на ці атаки та погрози вбивством через соцмережі. Французька ді-джейка і продюсерка Барбара Бутч також подала скарги до поліції, що їй погрожували смертю, тортурами та зґвалтуванням. Вона стверджує, що стала об’єктом численних антисемітських, гомофобних і сексистських образ.

Президент Франції Емманюель Макрон через тиждень після церемонії, 2 серпня, висловив підтримку артистам, похвалив їхню «сміливість» і наполіг, що це шоу змусило Францію пишатися. Водночас нагадав, що критикувати інших та мати свою думку можна, але погрозам немає місця у демократії.

«Це продемонструвало сміливість Франції, і все це відбулося із відповідною свободою мистецтва», – сказав Макрон. «Ніщо не виправдовує погрози митцю».

Кадр із відео, опублікованого Olympic Broadcasting Services, на якому канадська співачка Селін Діон співає на Ейфелевій вежі під час церемонії відкриття Олімпійських ігор у Парижі 2024 року. Франція, 26 липня 2024 року.

Гендерна рівність і бокс

Хвилю обурень викликав боксерський поєдинок боксерки з Алжиру Імане Хеліф та італійки Анжели Каріні. Італійка вийшла зі змагань на 46-й секунді, отримавши низку потужних ударів від представниці Алжиру, яку в соцмережах через її зовнішність стали називати «трансгендером»чи висувати припущення, що рівень тестостерону у боксерки явно вищий, ніж допустимо для жіночого виду спорту.

Прем’єр-міністрка Італії Джорджія Мелоні назвала змагання не рівними, а авторка «Гаррі Поттера» Джоан Роулінг сказала, що це було «побиття жінки чоловіком».

До критиків Імане Хеліф долучився і власник Tesla Ілон Маск,

Алжирка Імане Хеліф (ліворуч) б’ється з італійкою Анджелою Каріні в попередньому боксерському поєдинку серед жінок у ваговій категорії до 66 кг на Літніх Олімпійських іграх, 1 серпня 2024 року

Попри критику та скарги, Міжнародний олімпійський комітет оголосив, що Імане Хеліф, а також ще одна боксерка, щодо статі якої виникли суперечки, – Лінь Ю Тін дворазова чемпіонка світу з Тайваню, – не будуть виключені зі змагань, оскільки вони відповідають усім критеріям: народилися жінками і за документами мають стать жінок.

Обидві боксерки уже дійшли до півфіналів у своїх вагових категоріях у Парижі. Торік їх дискваліфікували під час Чемпіонату світу 2023 року після того, як Міжнародна боксерська асоціація (IBA), яка фінансується «Газпромом», заявила, що спортсменки не пройшли тест на відповідність статі. У МОК назвали тестування від ІВА нелегітимним.

Виконавчий директор Міжнародної боксерської асоціації тоді відповів, що він не може розголошувати результати тестів на відповідність статі, але дискваліфікація боксерок на Чемпіонаті світу серед жінок 2023 року, мовляв, означає, що громадськість може «читати між рядків».

«Результати хромосомних тестів показали, що обидві боксерки не відповідають вимогам», – заявив виконавчий директор IBA Кріс Робертс 5 серпня, після того як МОК став на захист боксерок.

Професор геноміки спорту та фізичних вправ у Манчестерському університеті Алан Вільямс, пояснив, що, розглядаючи, чи має людина несправедливу перевагу, необхідно дивитися на хромосоми, рівні тестостерону та інших гормонів, а також на реакцію організму на тестостерон.

«Тоді це клінічна оцінка, яка насправді дуже інвазивна», — сказав Вільямс. «Просто дивитися на чиїсь статеві хромосоми... це неповно».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Олімпіада-2024: три нагороди за день і 17-те місце в командному заліку. Результати 9-го дня

Тим часом Reuters розповів, як алжирка Імане Хеліф у дитинстві страждала від побоїв хлопців у дворі, а в 16 років почала займатися боксом, щоб захистити себе. Щоб мати кошти на проїзд 10 км до найближчого спортзалу, дівчина продавала зібраний батьком металобрухт та вирощений матірʼю кус-кус.

Після поєдинку 3 серпня з боксеркою з Угорщини Лукою Анною Ахамарі, Імане Хеліф отримала обійми та співчуття від своєї суперниці.

«Останні кілька днів були важкими для всіх. Я поважаю її, у мене немає про неї поганих думок, ця ситуація не є її провиною», – сказала журналістам угорка Хаморі, після поразки у поєдинку з Хеліф.

Боксерки Іман Хеліф з Алжиру (справа) та Анна Лука Хаморі з Угорщини (зліва) спілкуються на рингу після бою 3 серпня 2024 року.

Брудна Сена

Бажання французької влади провести історичні паралелі з Олімпіадою 1900 року, коли Париж вперше приймав Ігри, та організувати водні змагання не у басейнах, а в річці Сена, спровокувало чимало скандалів ще на етапі підготовки до Олімпіади.

Французький президент Емманюель Макрон обіцяв перед початком Олімпіади скупатися в Сені, щоб продемонструвати належну якість води, а незадоволені його політикою парижани запустити у соцмережах флешмоб із закликом випорожнитися у річку у день запливу президента.

Муніципальний службовець демонструє відбір проб води річки Сени біля собору Паризької Богоматері під час прес-презентації перед Олімпійськими та Паралімпійськими іграми в Парижі, Франція, 15 липня 2024 року

Парижани були невдоволені, що у французькій столиці у головну річку досі зливалися фекалії – низка домогосподарств мала лише такий спосіб позбуватися своїх нечистот, тож у Сені давно ніхто не купався. За кілька років до Олімпіади французька влада почала очищати річку, нарешті облаштувавши належну каналізацію і закривши злив нечистот.

Уряд інвестував близько 1,4 мільярда євро у підготовку Сени до Олімпіади. Збудували нову очисну станцію, через яку вода проходить у три етапи, останній з яких включає дію близько сотні ультрафіолетових ламп. За словами операторів, система забезпечує на 99,9% очищенння води від бактерій.

За півтора тижні до початку змагань, у Сену демонстративно пірнули міністр спорту Франції та мер Парижа.

Мер Парижа Анн Ідальго плаває в Сені, щоб продемонструвати, що річка достатньо чиста для змагань з плавання під час Олімпійських ігор, Париж, Франція, 17 липня 2024 року

«Ігри більш ніж кинули нам виклик, вони були рушійною силою та прискорювачем. Але ми робимо це також, тому що нам потрібно адаптувати наше місто до клімату, зміни клімату і відновити нашу річку», – пояснила доцільність інвестицій мер Парижа Анн Ільдаго, після купання у річці.

Проте якість води через рясні опади змінювалась і результати тестування все ж змушували організаторів переносити змагання. Так 30 липня відклали чоловічий тріатлон, який зрештою відбувся днем пізніше, вже після жіночих змагань. Переносили і змагання із триатлону – з 3 серпня на 5-те.

Спортсмени скаржаться, що через це вони мали стрес і розфокусованість, бо не знали, коли напевне відбудуться змагання і не могли себе налаштувати.

Організатори ж запевнили: намагаються уникнути створення стресових ситуацій і повідомляють про змагання напередодні, а не вранці у день запливу.

  • Олімпійські ігри відбуваються із 26 до 11 серпня в Парижі та низці інших міст Франції;
  • На островах Таїті, у 16 тисяч кілометрах від Парижа, вперше на Іграх проводять змагання із серфінгу;
  • Зібрна України на Олімпіаді у Паржі станом на 5 серпня виборола дві золотих, три срібних і три бронзових медалі: «золото» – Ярослава Магучіх (стрибки у висоту), українські шпажистки (командний турнір), «срібло» – Сергій Куліш (кульова стрільба), Ілля Ковтун (спортивна гімнастика), «бронзу» – Ольга Харлан (фехтування), Ірина Геращено (стрибки у висоту), Михайло Кохан (метання молота).
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Історичне золото, «виття» у Росії та підтримка ЗСУ. Усе, що треба знати про олімпійську чемпіонку Магучіх
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Замість олімпійських п'єдесталів – у кадрі назавжди. Фільм чеського режисера про долі українських спортсменів
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Олімпіада-2024: три нагороди за день і 17-те місце в командному заліку. Результати 9-го дня