Роковини розстрілів у Бабиному Яру: у Києві відкрили виставку «Хтось був сусідом» і провели Марш пам’яті

29 вересня 2024 року минають 83-і роковини початку розстрілу євреїв в урочищі «Бабин Яр» у Києві. За два дні 29 та 30 вересня 1941 року гітлерівські нацисти розстріляли там майже 34 тисячі київських євреїв. Вони прийшли туди організованою колоною, за наказом окупаційної гітлерівської влади. У євреїв відібрали коштовності, документи та речі, наказали роздягнутись та спуститись у рів Бабиного Яру. Саме там їх – голих та беззбройних, разом із дітьми, розстріляли.

Активісти Маршу пам'яті жертв Бабиного Яру йдуть шляхом, яким 29 вересня 1941 року вели київських євреїв на розстріл у Бабиному Яру

У Києві активісти щорічного Маршу пам’яті жертв Бабиного Яру пройшли шляхом від кінотеатру «Київська Русь» до пам’ятника «Менора» у Бабиному Яру. Це саме той шлях, яким 29 вересня 1941 року київських євреїв організовано повели на розстріл. Біля пам'ятника «Менори» прочитали поминальну молитву.

Банер виставки «Хтось був сусідом: Вибір, людська поведінка та Голокост»

У виставковому центрі Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» відкрили виставку «Хтось був сусідом: Вибір, людська поведінка та Голокост».

Головні питання виставки: «Як Голокост став можливим? Чому більшість пересічних людей підтримували злочини нацистів або мовчали про них?»

Виставка «Хтось був сусідом: Вибір, людська поведінка та Голокост» у виставковому центрі «Бабин Яр». Київ, 29 вересня 2024 року

Виставка складається зі спогадів очевидців, фото та історичних відомостей про політику гітлерівських нацистів щодо залучення місцевого населення до злочинів проти євреїв.

Меморіальний музей Голокосту в США є співорганізатором виставки. Побачити матеріали можна до 31 грудня 2024 року у виставковому центрі Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр».

Цю фотографію вилучили при огляді тіла загиблого німецького офіцера. На ній німецькі військові здійснюють розстріл цивільних осіб у Бабиному Яру. Київ, 1942 рік

За весь час окупації Києва у 1941-1943 роках у Бабиному Яру нацисти розстріляли, за різними даними, від 70 до 200 тисяч людей: євреїв, ромів, пацієнтів психіатричної лікарні, військовополонених, в’язнів Сирецького концтабору. У Бабиному Яру також розстріляли понад 600 членів ОУН.

В часи СРСР трагедію Бабиного Яру замовчували, і навіть у ці вересневі дні не пускали туди людей, які хотіли вшанувати пам'ять жертв. Зі здобуттям незалежності в Україні повернули історичну пам'ять про воєнний злочин нацистів у Бабиному Яру і щороку на державному рівні відбуваються меморіальні заходи.

У серпні-вересні 1943 року, відступаючи з Києва, нацисти намагалися приховати масштаби своїх злочинів, спаливши десятки тисяч тіл. На привезених із Німеччини спеціальних машинах перемелювалися кістки, розсипаючи попіл околицями Бабиного Яру.

Your browser doesn’t support HTML5

Виставка «Хтось був сусідом: Вибір, людська поведінка та Голокост» у виставковому центрі «Бабин Яр» (відео)

Радіо Свобода збирає свідчення про воєнний злочин нацистів у Бабиному Яру у 1941–43 роках.

Зібрані факти, свідчення та історії людей читайте тут

Ось деякі з них:

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Ми вийшли до траншеї, куди палками зганяли людей» – врятована з Бабиного Яру
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Майже до смерті батько не розповідав мені про Бабин яр – історик
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Україна в часи Голокосту. Історичні факти
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: До роковин Бабиного Яру: релігійний фактор у справі порятунку євреїв під час Голокосту
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Як нацисти розстрілювали членів ОУН у Бабиному Яру: історичні факти
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Ганебне зборище єврейських й українських націоналістів». Перший мітинг у Бабиному Яру
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Голокост – це спільна трагедія людей усіх національностей в Україні – Данилова
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Семеро праведників, десятки врятованих: історії українців, які рятували євреїв у часи Голокосту
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Як КДБ боровся з акціями пам’яті убитих у Бабиному Яру євреїв
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Німецький полон 1941 року: понад 2 мільйони полонених між загибеллю, звільненням і виживанням