Через радіоактивне забруднення в Європі поменшало дівчат – експерт

І через чверть століття після Чорнобильської катастрофи не вщухає дискусія навколо питання про кількість жертв атомної аварії. Німецький науковець Гаґен Шерб стверджує, що офіційні дані занижені. Такого висновку він дійшов, проаналізувавши разом з іншими колегами з мюнхенського відділення Центру імені Гельмгольца низку різних досліджень.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, нараховується лише кілька десятків безпосередніх жертв Чорнобильської катастрофи, що сталася 1986 року; у близько шести тисяч осіб розвинулися ракові захворювання, що теж пов’язують із аварією на атомному реакторі. Гаґен Шерб, який спеціалізується на статистиці, доходить, однак, зовсім іншого висновку. Упродовж минулих років він проаналізував дані про тяжкі захворювання й народження дітей із фізичними вадами в Європі.

Науковцям особливо впало в око те, що в регіонах, де осіла радіоактивна хмара, збільшилась кількість захворювань на рак щитовидної залози й на світ з’явилося більше дітей із синдромом Дауна.

Подібних висновків стосовно ситуації в Західному Берліні дійшов і берлінський генетик Карл Шперлінґ. Він теж помітив збільшення кількості новонароджених із хворобою Дауна.

«Обсяги додаткової радіації були незначними. Але негативну роль зіграло отримання йоду-131 через повітря. Ми знаємо, що Німеччина – територія, на якій бракує йоду. Тому людський організм тут ввібрав більші обсяги радіоактивного йоду, ніж в інших країнах», – пояснив Шперлінґ.

Після Чорнобиля в Баварії й на північному заході колишньої НДР досі фіксують підвищений рівень радіації в ґрунті. Особливо забрудненими є м’ясо вепрів і деякі види грибів.

«Проводячі вимірювання, ми й нині отримуємо дуже підвищені результати – понад тисячу бекерелів на кілограм грибів або десятки тисяч на кілограм дичини. Отже, ми ще маємо екстремально велику кількість чорнобильської активності», – розповіла Крістіна Гакер із мюнхенського Інституту довкілля.

ВООЗ мала б заново оцінити ситуацію

Експерти з Центру імені Гельмгольца вказують і на зміну в співвідношенні жіночої і чоловічої статей: у регіонах із підвищеною радіоацією народжується відчутно менше дівчат. Шерб не виключає, що через викликаний опроміненнями генетичний ефект у Європі нині на 440 тисяч дівчат менше.

Подібні статистичні аномалії науковці помітили й поблизу інших атомних електростанцій. У радіусі близько 35 кілометрів навколо АЕС народжується більше хлопчиків. «Це означає, що в цих регіонах бракує дівчат», – каже Гаґен Шерб.

На думку наукового працівника Центру імені Гельмгольца, Всесвітня організація охорони здоров’я мала б заново оцінити наслідки чорнобильської катастрофи – і не тільки в Україні й Білорусі, а в усій Європі. «ВООЗ повинна врахувати нарешті численні дослідження в цій сфері. Однак досі цього не зроблено», – критикує Гаґен Шерб.