«Нацдружини» не поліпшать безпеку на вулицях – професор Васютинський

Вадим Васютинський, завідувач лабораторії психології мас та спільнот Інституту соціальної та політичної психології

Близько 600 хлопців спортивної статури, мілітаристська форма, прапори з рунами, смолоскипи. Після маршу «Національних дружин» 28 січня Україна дізналась про цю організацію, яка, до слова, зареєстрована ще у 2016 році. Ефектний ролик присяги «Національних дружин» досі розповсюджують та обговорюють у соцмережах. Що саме цією гучною акцією хотіли повідомити суспільству члени цієї організації? Журналісти Радіо Свобода розпитали про це професора Вадима Васютинського завідувача лабораторії психології мас та спільнот Інституту соціальної та політичної психології.

– Пане професоре, як гадаєте, чого хотіли досягти «Національні дружини» цим маршем? Налякати?

– Я не думаю, що цією акцією вони планували когось налякати. Я думаю, вони хотіли заявити, що ось ми є, і з нами повинні рахуватися. Дуже такий типовий ритуал тоталітарних структур, коли хлопці об’єднуються в силу, яка має щось зробити, захистити, здобути, когось покарати. Чинити агресивні дії під шляхетними гаслами набагато привабливіше.

– Можливо, таким ефектним відео маршу та присяги вони хотіли, навпаки, сподобатись?

– Я патріот України, мені хочеться співчувати і підтримати цих хлопців, бо вони ж за Україну. З іншого боку я не відчуваю довіри до цих хлопців. Не вірю я, що ці напівзаконні, стихійні структури наведуть порядок, який, скажімо, сподобався б мені, чи який сподобався б більшості наших громадян. В нашому суспільстві є чимало політичних сил, які б хотіли мати свої оці штурмові загони, свою силу для різних цілей. Аж до державного перевороту. Я не сумніваюся, що навіть без Росії у нас є охочі скинути владу і сісти на її місце.

Your browser doesn’t support HTML5

Не вірю я, що ці напівзаконні, стихійні структури наведуть порядок – професор Васютинський про «Нацдружини»

– Поява таких дружин, які зголосилися патрулювати вулиці міст – це діагноз правоохоронній системі?

– Суспільство ніколи не буває ідеальним. У суспільстві завжди є попит на щось таке, коли держава діє неефективно.

– Але, комусь же вони, напевно, сподобались?

– Вони будуть виловлювати наркоманів, хуліганів, будуть закривати всі ці гральні клуби. І громадянам це сподобається. Ці акції покажуть по телевізору, і громадяни скажуть: «молодці хлопці, давайте їх ще до себе покличемо, бо треба навести порядок». І в цьому ніби нема нічого поганого. Але є питання: чому те, що вони роблять, не робить поліція?

Your browser doesn’t support HTML5

Кому потрібні «Нацдружини»: чиновникам чи людям? (відео)

– Але чи стане з їхньою появою на вулицях більше порядку?

– Здається, ось вони об’єднались, і буде більше порядку. Ні. Порядку, може, буде більше тиждень, два, три. Далі почнеться «бродіння», вони почнуть ділитись на невеличкі групки, які будуть виконувати свої завдання. На вулиці в Києві ввечері кілька здорових хлопців в масках – це вже страшно, розумієте? І такого не повинно бути. Громадяни не повинні боятися ходити вулицями міста. У нас війна – так. Але війна далеко. У Києві нема такої потреби постійно патрулювати вулиці.

– Чи можуть «Національні дружини» бути чиєюсь «кишеньковою армією», чи це політтехнологія?

– Коли люди створюють та проплачують такі структури, тоді вони не переживають за порядок на вулицях Києва. Якби вони за нього переживали, вони б працювали на поліцію. Якщо вони створюють ось такі структури, вони їх створюють на перспективу. Мають якість такі цілі через місяць, через півроку, через рік, можливо, на вибори. І це будуть цілі, пов’язані з насильницьким встановленням певного порядку, вигідного їм.

Your browser doesn’t support HTML5

Якщо вони створюють ось такі структури, вони їх створюють на перспективу – професор Васютинський про «Нацдружини»

– Тобто, є ймовірність, що їх використовуватимуть під час виборів?

– Ось конкретна виборча дільниця. Ми знаємо, що там голосуватимуть за нас добре, а на іншій – погано. От де погано, пошлемо перевернути виборчі скриньки, спалити бюлетені, розігнати комісію. Хулігани в чорних масках. Хто їх ловитиме?

– Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що не допустить створення парамілітарних структур.

– Це не може залишатись поза увагою держави. Я не кажу, що їх треба забороняти, ні. Але, вони мають ознаки таких воєнізованих угруповань. І Міністерство внутрішніх справ не може стояти осторонь. Воно має бути в курсі цих подій. Надія на державні органи ще є. Але це надія на те, що вони самі себе захищатимуть, мабуть. Наскільки вони захищатимуть громадян – тут вже питання.

– Нещодавно мав інтерв’ю з радником міністра внутрішніх справ паном Іваном Варченком. Він сказав, що організацій, які хочуть патрулювати міста, багато. І що це не так вже і погано.

– Тут пан заступник не має рації. Поліція повинна дбати про психологічну атмосферу в місті і в країні. Це не сприяє поліпшенню атмосфери. Якщо вони вважають, що це буде сприяти посиленню відчуття захищеності в громадян, тоді запитання – де вони самі? Де поліція?

Your browser doesn’t support HTML5

Поліція повинна дбати про психологічну атмосферу в місті і в країні – професор Васютинський

– Які ваші прогнози що з «Національними дружинами» буде далі?

– Якщо зараз суспільство і влада погодяться з діяльністю цих дружин, то не пройде й два місяці, як почнуться скандали навколо цих дружин. Якщо нічого не станеться з того, чим я лякав, вони інституціоналізуються, стануть якоюсь державною структурою. Або розпадуться. Частина з них криміналізується, частина сяде в тюрму.

Цей матеріал підготовлено спеціально для програми «Завтра» – спільного проекту Радіо Свобода та телеканалу «112 Україна». Дивіться її щонеділі о 18:00 на телеканалі «112 Україна».