Військові парамедики на Донбасі рятують людей на швидкості понад 100 кілометрів на годину

Your browser doesn’t support HTML5

Крім медичних рот військових підрозділів, на фронті в зоні проведення антитерористичної операції працюють тактичні медики з ASAP Rescue. Громадське об'єднання діє з 2014 року, і сьогодні волонтери стали частиною служби порятунку Міністерства оборони України. Вони евакуюють поранених українських військових з «червоної зони» і допомагають місцевим жителям у прифронтових селах. Лише впродовж останнього місяця вони вивезли на лікування близько сотні військових і допомогли понад сотні місцевих.

Їхні реанімаційні автомобілі зазвичай їздять без звичного звуку сирени і навіть із вимкненими фарами, а стабілізувати пацієнта доводиться на швидкості понад 100 кілометрів на годину під розриви артилерійських снарядів. Це рятувальна служба ASAP Rescue.

Вздовж лінії фронту працює чотири їхніх медичних центри – у Світлодарську, біля Бахмута, в Авдіївці та в Широкині поблизу Маріуполя. Тактичні медики підрахували, що таким чином перекривають потреби близько третини фронту, понад 130 кілометрів. Взимку їм довелося евакуйовувати поранених і на Світлодарській дузі, і з промислової зони поблизу Ясинуватої.

Зазвичай ми приїжджаємо і чекаємо, поки пораненого бійця доставлять якимось транспортом
«Ендрю»

«Зазвичай ми приїжджаємо і чекаємо, поки пораненого бійця доставлять якимось транспортом. Поблизу нас раніше стояла бригада високомобільних десантних військ. У них є броньовані автомобілі «Саксон», і вони поранених з «червоної зони» привозили, поки ми чекали», – розповідає водій із позивним «Ендрю».

Водій «Ендрю»

В 2014-2015 роках він служив у Збройних силах України, а влітку 2016-го повернувся на війну, але вже на медичну службу. Водій в ASAP – такий самий парамедик, зокрема, він оцінює важкість поранення і обирає, в яку лікарню везти військового.

Від отримання інформації про пораненого до виїзду бригади ASAP на точку евакуації потрібно 3-4 хвилини, а до лікарні намагаються довезти за 15-20 хвилин. Під час евакуації «Ендрю» й інші водії витискають з машини понад 100 кілометрів на годину – отже, парамедику доводиться ставити крапельниці чи ін’єкції на ходу.

Парамедик «Афган» показує своє помешкання на базі

Часто виїжджаємо в «червону зону», зону обстрілів, коли є небезпека. Бували випадки, що хлопці і дівчата потрапляли під обстріл
«Афган»

«Часто виїжджаємо в «червону зону», зону обстрілів, коли є небезпека. Бували випадки, не в мене особисто, але бували, що хлопці і дівчата потрапляли під обстріл», – говорить парамедик із позивним «Афган» – за участь у тій давній війні він отримав два ордени. В «червоній зоні» медики працюють в полі, без машини, із тактичними медичними рюкзаками.

Здоров’я військових гіршає і без обстрілів – тактичний медик

І «Афган», і «Ендрю» служать на пункті ASAP Rescue поблизу Бахмута. Тут в медиків і складські, і житлові приміщення, і стоянка реанімаційних автомобілів. За словами керівника однієї з ротацій ASAP із позивним «Ромашка», кожні кілька днів парамедики їздять у взводні опорні пункти української армії і досліджують стан здоров’я солдатів. Навіть без обстрілів бійцям тут важко, і вони є героями вже тому, що прийшли в армію на захист країни, каже медик.

Між виїздами

У бійців тут все дуже помолоділо, проблеми із простатою починаються навіть у 30-річних. Також тут дуже погана вода, хлопці приїжджають сюди із білими зубами, а виїжджають із «пеньками»
«Ромашка»

«У бійців тут все дуже помолоділо, зокрема, проблеми із простатою починаються навіть у 30-річних. Також тут дуже погана вода, хлопці приїжджають сюди із білими зубами, а виїжджають із такими «пеньками». Хоча ми їх возимо до стоматолога», – розповідає «Ромашка».

Вона пригадує як разом із ще одною дівчиною-парамедиком з позивним «Печенька» вони везли молодого бійця до лікарні після важкого поранення. До цього «Печеньку» саму поранило, і психолог в лікарні розповідав їй, як важко ховати загиблих. Людям дуже складно уявити, що таке справжня війна, впевнений «Ромашка».

Як важко, коли вони в тебе на руках вмирають
«Ромашка»

«Так, вона знає не тільки, як важко ховати загиблих, а про те, як важко, коли вони в тебе на руках вмирають. Ми з нею везли молодого хлопця, «Печеньці» – 23, і цьому пацану – 23. І в нього ампутація правої ноги і лівої руки. І все, що він говорить, це: «Ромашка», отруї мене, Ромашка, отруї мене, я більше не буду жити», – пригадує парамедик.

Медична група ASAP

На фронті зараз працює близько 40 рятівників ASAP Rescue, всього по Україні їх близько двох сотень. Бригади змінюють одна одну, щоб люди не проводили на фронті більше ніж три місяці. Але є серед них і такі, що проводять на медичних пунктах по півроку.

Протягом травня 2017 року рятувальники ASAP евакуювали до лікарень 93 військових і допомогли 127 мирним жителям.

Чотирилапий друг і захисник Рекс після операції відпочиває