Від Донбасу до Криму: де найдорожча полуниця

Полуниця, придбана на ринку в окупованому Сімферополі

Із якого боку лінії розмежування найдорожча полуниця, а з якого – несмачна? Де вже почався сезонний полуничний бум, а де про це тільки мріють – в окупованому Луганську, в анексованому Сімферополі або в контрольованому Україною Краматорську, що в 100 кілометрах від Донецька? «Донбас.Реалії» вивчали попит і пропозицію на полуничний хіт сезону.

Світлана разом з чоловіком і дочкою Олександрою покинули захоплений Донецьк влітку 2014 року. Сім’я тоді переїхала в підконтрольний Україні Краматорськ. Тут Світлана й зайнялася новою для себе справою: на невеликому городі батьків висадила овочі та фрукти. Жінка розповідає: тепер врожаю вистачає не тільки для всієї родини, а й на продаж.

«Ми з донькою дуже любимо полуницю, вирішила частину ділянки виділити під неї. У нас є кілька сортів на ділянці. Думаю, протягом найближчих двох тижнів у нас вже будуть перші проби», – каже переселенка з Донецька Світлана.

Світлана вирощує на городі фрукти та овочі

Поки на городі немає домашньої полуниці, Світлана йде до найближчого ринку. У Краматорську ціни стартують від 45 гривень за кілограм.

«Найперша була 120, потім 100, потім 60. Сьогодні вже 50. Мелітопольська. Класна», – пояснює продавчиня на місцевому ринку.

На ринках – парникова полуниця

У непідконтрольному Україні Луганську місцеві жителі розповідають: полуниця на ринках поки що майже вся парникова. Тому ті, у кого є городи, намагаються виростити самі для себе без парників і обробки хімікатами.

«Минулого року в цей час вже був великий збір врожаю. Цього року тільки-тільки починається. Весна затримується», – говорить жителька окупованого Луганська Віра Олександрівна.

Ціна за кілограм полуниці на ринку у Луганську

На луганських ринках на початку тижня кілограм полуниці коштував від 220 до 250 рублів (приблизно 110-125 гривень). В окуповане місто полуницю везуть з неокупованих селищ Станиця Луганська та Райгородка.

Продавці на луганських ринках кажуть: з дня на день чекають на місцеву ґрунтову полуницю, а це означає, що ціни на товар знизяться.

В окупованому Криму – найдорожче

Але в окупованому Криму найближчим часом навряд чи зміняться ціни. На півострові ціни на полуницю б’ють всі рекорди. Наприклад, сорт полуниці «Холмівка» коштує на кримських ринках 450 рублів.

«Вона дуже смачна. Це вищий сорт, він не буде дешевше. Ви ж самі бачите. Он там полуниця така сама, еге ж? Вона вирощена в Саках, коштує 300 рублів. А вищий сорт її коштує 350-380 рублів», – пояснює місцева продавчиня.

Для тих, у кого немає грошей на смачну полуницю за 450 рублів, а це приблизно 225 гривень за кілограм, на ринки півострова завезли російську полуницю з Краснодара.

Полуниця з Росії на ринках півострова Крим

Коштує вона в два рази дешевше: по 220-230 рублів за кілограм. Але незважаючи на це, за словами продавців, популярністю у покупців вона не користується.

«Краснодарська, вона, знаєте, як що? Вона ніяка просто. Навіть запаху немає», – говорить продавчиня.

«На мою пенсію тільки й полуницю купувати» – житель півострова

Продавці сімферопольського оптового ринку говорять: поки тут вся полуниця теплична, але ось-ось поспіє ґрунтова. Тоді, можливо, ціни знизяться.

Пенсіонери з Сімферополя Марія Петрівна і Сергій Степанович розповідають, що домашньої ґрунтової полуниці не дочекались, тож довелося купувати на ринку.

Житель Криму каже, що полуниця на ринку коштує дорого

«У нас, як у тій приказці: бідному женитися і ніч закоротка. Зацвіла – були морози, тепер стала дозрівати – дощі пішли. Ось хотілося онуків порадувати хоч трохи. Своєю б! На ринку дуже дорого», – жаліється жителька Сімферополя Марія Петрівна.

Сергій Степанович погоджується – полуниця зараз дорога.

«Купив я полуниці кілограмчик. Але дорого дуже, 300 рублів. На мою пенсію тільки й полуницю купувати», – додає він.

Порівняння ціни за кілограм полуниці на Донбасі та у Криму

Незважаючи на південне сонце, найдорожча перша полуниця – кримська. У перерахунку – приблизно 110 гривень за кілограм, а максимум досягає 225 гривень. Дешевше полуниця коштує в окупованому Луганську: близько 125 гривень. Найдоступніша за цінами полуниця в підконтрольному Україні Краматорську: 45 гривень і нижче.

ПОВНИЙ ВИПУСК ТЕЛЕПЕРЕДАЧІ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»: