Спецпідрозділ «Азов» знову потрапив на шпальти ЗМІ Росії

Боєць-доброволець тодішнього батальйону «Азов» на околиці Маріуполя, 5 вересня 2014 року

На власну річницю спеціальний підрозділ Національної гвардії України «Азов» знову потрапив на перші шпальти російських ЗМІ – американський Конгрес залишив чинною неприпустимість фінансування підрозділу. Вище військове командування стверджує: американці і так «Азову» не допомагали. У самому підрозділі в санкціях обвинувачують українську дипломатію і застарілу інформацію про вояків, яку мають американські політики. Проте політологи кажуть, що розділення «Азова» на політичну партію і військовий підрозділ робить американські санкції дворічної давнини ще більш актуальними.

Поправка до військового бюджету про неприпустимість військової допомоги тоді ще батальйону «Азов» з’явилася влітку 2015 року за ініціативи конгресменів Джона Кон’єрса і Теда Його. Обидва досі є членами нижньої палати американського парламенту. Підставою для параграфа стало праворадикальне минуле тодішнього командира підрозділу і народного депутата Андрія Білецького, і, як стверджувалося, «неонацистська символіка», яку тоді використовував підрозділ. Йдеться насамперед про так званий «вольфсангель» (позаалфавітний рунічний символ) на прапорах.

У січні 2016 року американські ЗМІ, зокрема авторитетне нью-йоркське видання The Nation із посиланням на власні джерела, повідомляли, що параграф де-факто вилучили під тиском Пентагону, однак у самому документі він досі присутній. Є він і в програмі військової допомоги цього року.

Ані раніше, ані зараз фінансова допомога зі Сполучених Штатів до підрозділу спеціального призначення «Азов» не надходила, повідомив Радіо Свобода Юрій Аллеров, командувач Національної гвардії України. Саме до складу Нацгвардії від листопада 2014 року входить полк «Азов». Раніше він був батальйоном міліції.

«Офіційно матеріальна чи грошова допомога зі США до спецпідрозділу «Азов» не надходила. На сьогоднішній день цілеспрямованого виділення на якийсь підрозділ немає. Є цільова допомога на питання зв’язку і по логістиці, але перерозподілу майна Сполучених Штатів на підрозділ «Азов» не передбачалося», – повідомив Аллеров.

Він також наголосив, що, за його інформацією, бійці «Азова» не брали участі в тренуваннях, які проводили для українських військових бійці підрозділів збройних сил США і не співпрацювали з американськими інструкторами. Допомоги Америки не було і не планується, заявив Аллеров.

Двоє ветеранів «Азова» розповіли Радіо Свобода, що не отримували допомоги від Сполучених Штатів. Зокрема, якщо багатьох національних гвардійців тренували американці, то в них викладали грузинські інструктори.

Із «Азова» вийшла політична партія, що доводить його незвичайність – політолог

Навесні 2015 року, ще до введення американських санкцій проти «Азова», з лав військового підрозділу вийшов громадсько-політичний рух «Цивільний корпус», керівництво якого утворили ветерани бойових дій. У жовтні 2016 року «Цивільний корпус» став партією, яку очолив перший командир батальйону «Азов», нині народний депутат Андрій Білецький. Нещодавно партія повідомила про майбутнє об’єднання з партіями «Свобода» і «Правий сектор» для участі у наступних парламентських виборах.

Your browser doesn’t support HTML5

Білецький та «азовці» створили партію «Національний корпус» (відео)

На думку політолога і дослідника радикальних рухів, експерта «Інституту євроатлантичного співробітництва» Андреаса Умланда, цей розподіл робить санкції проти полку «Азов» дворічної давнини актуальнішими. Партія і військовий підрозділ тісно зв’язані, і це робить фінансову допомогу з боку Сполучених Штатів ще більш неприпустимою.

Ще до Майдану Андрій Білецький, його заступник Олег Однороженко робили расистські заяви, говорили про білу расу
Андреас Умланд

«Таким чином з’явилася додаткова причина не надавати фінансування підрозділові, тому що політичні амбіції його керівництва очевидні. Ще до Майдану, ті, що стали командирами підрозділу, зокрема Андрій Білецький, його заступник Олег Однороженко, робили расистські заяви, говорили про білу расу. Тепер зрозуміло, що політичні амбіції командирів «Азова» нікуди не ділися», – заявив Умланд.

Тепер насторожене ставлення американських політиків до підрозділу стало обґрунтованішим, говорить експерт. Колись активісти стали військовими, а тепер стали політиками, і це демонструє, що «Азов» не є звичайним військовим підрозділом, зазначає Умланд.

П’ятого травня полк «Азов» відзначає свою третю річницю – саме цього дня в 2014 році міністр внутрішніх справ Арсен Аваков підписав наказ про створення батальйону. У перших бойових зіткненнях «Азов» взяв участь через кілька днів, пізніше проводив зачистку від проросійських бойовиків міста Маріуполя Донецької області. З нагоди третьої річниці утворення «Азова» в Бердянську Запорізької області проводять урочисті заходи і показ військової техніки. У полку кажуть, що неприпустимість фінансування від Сполучених Штатів їх не лякає, і обвинувачують українську дипломатію в бездіяльності. Проте заяву підрозділу поширюють на офіційній фейсбук-сторінці політичної партії «Національний корпус».