Одна з причин інфекційного зараження в Ізмаїлі – застарілий водогін

©Shutterstock

«Те, що сталося в Ізмаїлі, могло статися і в іншому місті. Не треба нарікати на природу» – Міхеїл Саакашвілі

В Ізмаїлі на Одещині зареєстровано масове отруєння жителів міста. За останні кілька днів по допомогу до лікарні звернулося понад 330 людей зі скаргами на діарею, нудоту та високу температуру. Міський голова оголосив у місті надзвичайну ситуацію: тимчасово закрили ринки, заклади громадського харчування та місця стихійного продажу їжі.

Останні цифри, про які повідомляла Ізмаїльська міська влада, – госпіталізовано 362 людини. Майже половина із них – діти. Саме вони стали найбільш уразливою категорією, на яких вплинула інфекція. Причиною масового захворювання людей став ротавірус, який виявили у пробах водогінної води та аналізах потерпілих.

За попередньою інформацією, спалах інфекційного захворювання був спричинений нещодавнім підтопленням міста під час сильної зливи. 14 червня в Ізмаїлі були сильні дощі – за один день випала місячна норма опадів, багато будинків та вулиць були підтоплені, піднявся рівень ґрунтових вод, які затопили туалети жителів приватного сектору. Потрапляння такої води до системи водопостачання міста, на думку чиновників, і могло стати причиною отруєнь.

Ротавірусну інфекцію, на яку зазвичай частіше хворіють діти, іноді неофіційно називають «кишковим грипом». Зараження найчастіше відбувається через споживання зараженої їжі чи пиття. Міністерство охорони здоров’я додатково виділило 130 тисяч гривень на ліки та дезінфекцію в Ізмаїлі.

Причини спалаху інфекції

Голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі, який особисто приїхав до Ізмаїла у зв’язку із ситуацією, заявив, що інфраструктура півдня України безнадійно застаріла і каналізація багатьох міст області потребує модернізації.

Потрібно, щоб держава вкладала кошти в каналізацію, водопроводи – все це застаріло
Міхеїл Саакашвілі

«Потрібно, щоб держава вкладала кошти в каналізацію, водопроводи – все це застаріло. І не лише у містах обласного значення. Те, що сталося в Ізмаїлі, могло статися і в іншому місті, але ймовірність такої ситуації зростає через застарілу каналізацію. Не треба нарікати на природу», – прокоментував ситуацію голова Одеської ОДА.

Спалах інфекції в Ізмаїлі відбувся не лише через особливі місцеві природні умови, така ситуація могла виникнути в будь-якому українському місті. Адже проблеми застарілого водогону характерні для майже усіх міст України. Про це в ході брифінгу в Ізмаїлі повідомив голова Державної санепідеміологічної служби України Святослав Протас.

Голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я, народний депутат Ольга Богомолець на своїй сторінці у Facebook вважає, що однією із причин подібної ситуації стало послаблення контролю держави над дотриманням санітарно-технічних норм у господарствах.

Раніше розпочата ліквідація СЕС, продовжилася…Без відновлення жорсткого контролю держави над сферами життєдіяльності, які можуть нести загрозу здоров'ю людей щомісячно і щорічно ризики таких небезпек будуть зростати
Ольга Богомолець

«Полювання на майно і окремо стоячі будівлі СЕС (Санітарно-епідеміологічна служба – ред.), започатковане минулим урядом, незважаючи на прийняті рішення комітетом охорони здоров'я і звернення щодо небезпеки ліквідації СЕС, на жаль, не було припинене теперішнім (урядом – ред.) і раніше розпочата ліквідація СЕС продовжилася…Без відновлення жорсткого контролю держави над сферами життєдіяльності, які можуть нести загрозу здоров'ю людей і без готовності людей розуміти необхідність і важливість цього контролю – щомісячно і щорічно ризики таких небезпек будуть зростати», – пише політик.

За фактом масового отруєння в Ізмаїлі на Одещині розпочали кримінальне провадження. Про це у коментарі Радіо Свобода повідомив заступник керівника відділу комунікацій Національної поліції в Одеській області Віктор Вдовін. За його словами, справу відкрили за статтею про «порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням».