Росія «бачить» більше питань, ніж відповідей, у звіті про MH17

Плакат учасників акції протесту в столиці Австралії, 19 липня 2014 року

Москва заперечує, що причетна до збиття авіалайнера

У проекті остаточного звіту про причини катастрофи над сходом України лайнера «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17 2014 року «більше питань, ніж відповідей», заявляють у Москві. Цей проект там отримали ще майже місяць тому, але досі мовчали – доки про те, що звіт давно розісланий, не повідомили публічно в середу в Нідерландах.

Your browser doesn’t support HTML5

Росія бачить більше питань, ніж відповідей, у звіті про MH17

Російські фахівці мають цілу низку істотних зауважень до проекту остаточного звіту про результати розслідування в Нідерландах, заявив у четвер заступник голови російського Федерального агентства повітряного транспорту («Росавіації») Олег Сторчевой.

Ідеться про зауваження до наведеної аргументації, до технічних даних, сказав він про документ, отриманий від Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів – органу, що веде розслідування катастрофи з огляду на авіаційну безпеку.

За словами посадовця, найближчим часом ці зауваження направлять до Нідерландів. Він сподівається, що їх візьмуть до уваги, готуючи остаточний варіант звіту. Але Сторчевой не уточнив, у чому саме полягають зауваження.

Крім того, окреме розслідування веде й прокуратура Нідерландів, яка має визначити винних у кримінальній справі про катастрофу літака. Хоча формально досі не виключена остаточно жодна версія, на Заході не приховують, що основна давно відома. Речниця Державного департаменту США Марі Гарф раніше виклала її так: «Наша оцінка була ясна з самого початку: рейс MH17 був збитий ракетою «земля – повітря» з контрольованої сепаратистами території на сході України, і крапка». При цьому, як виглядає, такий зенітно-ракетний комплекс «Бук» надала сепаратистам Росія, можливо, і разом із бойовим екіпажем.

Росія звинувачує Україну, та боїться суду

У Росії – і серед підтримуваних нею сепаратистів – цю версію категорично заперечують. Хоча ще перед самим збиттям літака сепаратисти якраз хизувалися, що вже мають установки «Бук», нібито «захоплені в українських військ», – та відразу після катастрофи, коли стало ясно, що був збитий пасажирський «Боїнг», а не український транспортник, вони почали відмовлятися від своїх слів. Один із тогочасних ватажків донецьких сепаратистів Олександр Бородай нещодавно знову заявив: «Крім того, що «Боїнг» упав, я нічого з цього приводу не знаю. Ми не мали зброї, з якої цей «Боїнг» можна було б збити. Системи «Бук» у нас не було, інакше кажучи».

Політична карикатура Олексія Кустовського

Росія, а слідом за нею й сепаратисти, намагаються скласти вину за збиття літака на українську сторону. Для цього, за словами оглядачів, у Росії вже кілька разів вдавалися до прямих фальсифікацій нібито «доказів вини України».

Але коли останніми тижнями пролунали заклики створити міжнародний суд під егідою ООН, щоб судити винних у збитті авіалайнера, Росія заявила, що «погано» ставляться до такої ідеї. Як сказав заступник міністра закордонних справ Росії Геннадій Гатилов, у Москві вважають, що така ідея «несвоєчасна і контрпродуктивна».

Ініціатори створення міжнародного суду за резолюцією Ради безпеки ООН сподіваються, що це зможе змусити Росію до співпраці. Їхня аргументація полягає в тому, що Росія буде змушена або погодитися з цим, або скористатися зі свого права вето в Раді безпеки і ризикувати тим, що її вважатимуть за головну перешкоду у здійсненні правосуддя над масовими вбивцями цивільних людей. Але і в такому разі суд може бути створений рішенням Генеральної асамблеї ООН, у якій права вето не існує ні в кого.

В очікуванні на звіти

Авіалайнер «Боїнг-777» авіакомпанії «Малайзійські авіалінії» рейсу MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура був збитий у небі над частиною сходу України, захопленою підтримуваними Росією сепаратистами, 17 липня 2014 року. Загинули всі 298 людей, що були на борту. Близько двох третин із них були громадяни Нідерландів, і Україна передала розслідування цій державі.

Остаточний звіт про подробиці катастрофи Рада розслідувань із питань безпеки Нідерландів обіцяє оприлюднити в першій половині жовтня. Припускають, що відразу по цьому свої висновки оголосить і нідерландська прокуратура.

А тим часом уже на роковини трагедії свій власний неофіційний звіт планує опублікувати міжнародне об’єднання журналістських розслідувань Bellingcat. У ньому кажуть, що встановили російських військових із того самого російського «Бука», що з території України збив лайнер.

Політична карикатура Олексія Кустовського