Крим: те саме було в Судетах

Депутат Держдуми від "Єдиної Росії" Микола Валуєв агітує в Севастополі, 27 лютого 2014 року

Озброєні люди, що захопили вранці 27 лютого будівлю Верховної Ради Криму, змусили депутатів провести позачергову сесію, відібравши у них мобільні телефони, щоб не було зв’язку із зовнішнім світом. Багато депутатів відмовилися брати участь в роботі захопленого парламенту. Серед них один із найвідоміших кримських політиків Леонід Пілунський. В інтерв’ю Радіо Свобода він розповів, що відбувається в Криму.

– Чому Ви вирішили не брати участі у засіданні парламенту?

Леонід Пілунський


Всі рішення, які зараз приймаються, нелегітимні, там немає кворуму
– Як можна розмовляти з цими бацилоносіями громадянської війни, які захопили Верховну Раду зі зброєю в руках і закликають під дулами автоматів засідати і щось вирішувати? Це просто неможливо. Нехай це не парламент, а напівпарламент, але все одно це вільне обговорення, а коли стоять озброєні люди, як можна за щось голосувати?

Був біжучий рядок на кількох телеканалах: вони обіцяли нас захопити насильно і привести на засідання парламенту. Я ні за що б з цим не погодився. Всі рішення, які зараз приймаються, нелегітимні, там немає кворуму.

– Чи багато депутатів погодилося прийти?

Немає кворуму – менше 50 осіб прийшло
Коли стало ясно, що Янукович провалився, раптом Крим стає на захист цього жлоба
– Мені невідома точна цифра, але немає кворуму – значить менше 50 осіб прийшло. Багато колег-депутатів мені дзвонили, питали, що їм робити, і сказали, що вони теж не підуть. Депутат Верховної Ради, директор заводу шампанських вин «Новий світ» Яніна Павленко у «Фейсбуці» виставила таке повідомлення, що це веде до громадянської війни, до кровопролиття, і вона не буде більше членом Партії регіонів. Ця партія бандитів розсипається.

Поки три місяці було протистояння на Майдані в Києві, в Криму було повний спокій. Наш Майдан збирав 50-60 осіб максимум. Це були студенти, говорили про Європу, але нікому не несли жодної загрози. І раптом, коли стало ясно, що Янукович провалився, що партія розвалюється, раптом Крим стає на захист цього жлоба, є таке прекрасне українське слово. Інакше сказати не можна про Януковича. Ця розкіш, ці золоті унітази, і після цього раптом кримчани стають на захист цього президента. Я не знаю, що сталося, як потрібно було зомбувати, умовляти цих людей, щоб вони це зробили. Однак це сталося. Хоча я вам скажу, що вони не збирають багатотисячні мітинги, стоїть тисяча-півтори тисячі осіб. У Сімферополі йде дощ зі снігом, там мокнуть, мерзнуть люди. Хтось зомбований, хтось настільки любить Росію, що готовий мерзнути, але я не знаю, кого вони захищають – для мене це велика таємниця.

– Вони скандують: «Путін», «Кадиров», «Беркут»...

Мені здається, що цей путч захлинається
– Я не можу говорити, що це «Беркут» захопив Верховну Раду і Раду міністрів. Судові органи повинні розібратися. Потрібно дивитися на нашого «старшого брата», як поводиться з терористами Російська Федерація. Ультиматум, а після цього потрібно ліквідувати цих людей зі зброєю в руках. Я по-іншому не знаю, що робити. Я не кровожерлива людина, я хотів би, щоб це все вирішилося мирно, я хотів би умовити цих людей якимось чином. Нехай відсидять якийсь термін і після цього вийдуть на свободу. Але якщо вони будуть чинити опір... Мені сказали в компетентних органах, що там є і автомати, і заміновані вікна по периметру, і кулемети: якщо це так, то це дуже сумно. Мені здається, що цей путч захлинається. Вони чогось чекали, вони вранці ні з ким не розмовляли. Очікували якихось дій від Російської Федерації або когось ще, але цього не відбувається, російські війська, бронетранспортери відводяться до місця своєї дислокації.

Your browser doesn’t support HTML5

Російські військові оточили Сімферопольський аеропорт


– Але прибули емісари з Москви, депутати Державної думи від «Єдиної Росії», виступали на мітингу.

Депутати Держдуми приїжджали всі 20 років, такі як Затулін, бацилоносії громадянської війни. Плюс постійне зомбування засобів масової інформації з Росії
Те, що відбувається в Криму – це один в один те, що відбувалося в Судетах у 38-му році
– Депутати російської Держдуми приїжджали всі 20 років, такі як Затулін, бацилоносії громадянської війни. Вони багато років приїжджали і розповідали, що ніякої України немає, що Крим – це російська земля, а Севастополь – це місто великої російської слави. Плюс постійне зомбування засобів масової інформації з Росії. Я кілька разів брав участь у російських телевізійних передачах, де були Доренко, Сергій Марков. Вони не слухають, що кажу я. Для чого вони мене кличуть? Я більше не поїду. Вони мені розповідають, що відбувається в моєму домі. Це настільки ганебно чути від цих людей. Діяльність таких журналістів, як Кисельов – це просто переходить всякі межі. Я багато років роздумував про те, як могли гітлерівці з німецького культурного, європейського населення буквально за півтора-два роки зробити людей, які влаштували «кришталеву ніч»? І раптом я побачив, що ці люди роблять з населенням Росії і з кримчанами, проросійськи орієнтованими. Це зомбування ідеологічне призводить до страшних наслідків. Можна оголосити, що українці бувають першого ґатунку та другого, західні українці – не люди, і просто потім на них нацькувати населення. Мій син – дуже відомий український кінооператор – був на Майдані. І коли я чув, як віце-спікер кримського парламенту Донич говорив, що одні негідники і непотріб стоїть на Майдані, ви знаєте, у мене виступали сльози.

Те, що відбувається сьогодні в Криму: у мене весь час спливає картинка Берліна, судетських німців, які падали на коліна перед Гітлером, щоб Судети забрала нацистська Німеччина. І чим це все закінчилося? У перший раз це була вселенська катастрофа з Судетами, а сьогодні в Криму мені хочеться, щоб це була комедія, яка закінчиться без жертв, без вбивств, десь в Гаазькому трибуналі. Але хочеться іноді і плакати від того, що я бачу. Те, що відбувається в Криму – це один в один те, що відбувалося в Судетах у 38-му році.

Your browser doesn’t support HTML5

Військові заблокували роботу державного підприємства в Криму


– Ви знайомі з лідерами цих людей, з Олексієм Чалим, якого «обрали» на мітингу мером Севастополя? Були у вас якісь розмови, суперечки, або вони взагалі не вступають ні в які дискусії?

– Ні, вони не чують нічого. З ними говорити неможливо. Протягом чотирьох місяців просто розвішували листівки по всьому Криму в тролейбусах із Сімферополя до Алушти, в Ялту – ось зрадники Криму, ось вони зрадили Крим. Серед цих осіб був і я. За всі роки незалежності нічого подібного не було. Я купував насіння для пташок на ринку, на мене накинувся чоловік: бандерівець, не продавайте йому нічого. Як потрібно довести людей до такого стану? І це робилося на державній телерадіокомпанії «Крим», яка мовить за державні гроші, і за мої теж. І всім цим управляла Рада і Рада міністрів. Це так схоже на ту «кришталеву ніч» 10 листопада 38 року, яку влаштували гітлерівці. Молоді дівчата, 20 років, виходили на Майдан в Криму і говорили, що хочуть до Європи. Після цього розкидали листівки, що ці дівчата зрадниці Криму. Сусіди просто кидалися на цих дівчат.

– У захопленій Верховному Раді було схвалене рішення про проведення референдуму про розширення автономії Криму. Є в цьому рішенні хоч якийсь здоровий глузд?

Хіба можна під час війни проводити референдум: це просто абсолютно неможливо
– Хіба можна під час війни проводити референдум: ми підемо з окопів або залишимося? Це просто абсолютно неможливо. Населення має заспокоїтися, вони повинні почути іншу думку, дізнатися, що реально відбувалося, дізнатися, чому були вбиті «беркутівці» з Криму. Але ніхто не показує результати експертизи, як вони були вбиті, якими кулями. А раптом виявиться, що вони, і ця Небесна Сотня майданівців вбиті з однієї і тієї ж зброї? Вже схоже на те, як почалася Друга світова війна – це ж спеціально робиться. Потрібно було збудити людей, щоб вони повірили, що на Майдані стояли снайпери. Це неправда.

– Була версія, що Віктор Янукович переховувався в Криму. У нього ж тут теж є маєтки?

Побудували гігантський палац Януковича. Цього виявилося мало, побудували ще 6 чи 7 палаців з такою ж розкішшю, з мармуром, із золотими фіранками
Стовідсоткова корупція. Відкати: на кожну державну поставку в Криму треба віддати 60% тому, хто вам підписав. Люди повстали проти цього свавілля
– Приголомшливий виноградник, який робили ще в 19-му столітті в районі Массандри, викорчували, і там побудували гігантський палац Януковича. Цього виявилося мало, побудували ще чи то 6, чи то 7 палаців з такою ж розкішшю, з мармуром, із золотими фіранками. І останній акт цієї трагедії – це знищення мису Айя, це наймальовничіший район в кутку, де обривається Південний берег, скелі обриваються прямо в море. Вони там захопили кілька десятків квадратних кілометрів, територія більша, ніж князівство Монако. Вирубали 60-80 гектарів реліктового стародавнього лісу, і будував син Януковича для себе палац. Нам його показали. Все повинно було бути облицьоване рожевим мармуром: екс-міністр внутрішніх справ Захарченко володіє цим кар’єром в Закарпатті. Україну накрив жах кримінальний.

Стовідсоткова корупція. Відкати: на кожну державну поставку в Криму треба віддати 60% тому, хто вам підписав. Припустимо, на будівництво дороги 60% від вартості дороги потрібно віддати міністру, який дає ці гроші. Як можна жити в такій країні? Люди повстали проти цього свавілля. Людожер Бокасса не так багато приніс зла своєму народу, як ця людина, яка хоче повернутися і бути знову президентом, як він говорить. За чотири роки так накоїти багато – це просто тихий жах.

Політичне протистояння і сутички біля парламенту Криму


– Перед Верховною радою Криму читали його величезний і, мабуть, «фальшивий указ верховного головнокомандувача».

У Криму живе 650 тисяч українців і близько 300 тисяч кримських татар. Скажіть, а що з нами робити?
– У цьому зверненні багато моторошних помилок українською мовою. Вони читали це звернення, перекладене на російську мову, кричали «ура». У Криму живе 650 тисяч українців і близько 300 тисяч кримських татар. Скажіть, а що з нами робити? Що робити з кримськими татарами, які не хочуть жити в Росії? Що робити з українцями? Що робити з росіянами, які за Україну, які стояли на нашому Майдані? Це молоді хлопці, студенти. Що, будувати концентраційні табори? Я вам скажу, чому вони це роблять, чому верхівка Верховної Ради автономної республіки Крим так поводиться: вони безроздільно 12 років при владі в Криму. Вони довели протитуберкульозну службу до резистентного туберкульозу, просто вилікувати його неможливо. Люди в протитуберкульозному диспансері їсти собі готували в палатах. Вони крали, будували собі тут палаци, готелі, і нічого (бо роздавали хабарі, бо були відкати) зробити було не можна. Прокуратура не розглядає ці справи. І от, уявіть, звалився Янукович зі своєю камарильєю, і тепер вони розуміють, що за 12 років царювання в Криму вони повинні будуть відповісти. І знайдуть ці злочини, палаци тих людей, які правили 12 років Кримом. Головні лікарі медичних установ, директори заводів, здравниць, які вирубували десятки гектарів заповідного лісу в районі Ай-Петрі. Тепер за це треба відповісти. Ось вони і влаштовують те, що відбувається в Криму.

Проросійські сили активізувалися в Криму


– Ви сказали, що три місяці, поки в Києві був Майдан, в Криму все було тихо. Чому ж люди, які знають про всі ці злочини та зловживання, не спробували так само вийти?

Крим не самодостатня територія, Крим на 30% тільки може себе прогодувати, а на 70 його має хтось годувати. Крим несамодостатній щодо води
В Україні народився народ, він встав на свій захист, він не хоче жити в корупції, він не хоче у брехні
– У середу вийшли 15-18 тисяч кримських татар і українців. Але це зомбування, агітація дає плоди. Стрілка була переведена: ось бачите, всі українці такі, а ми хочемо до Росії. Це ідеологічний фокус. Але потрібно розуміти, що Крим не самодостатня територія, Крим на 30% тільки може себе прогодувати, а на 70 його має хтось годувати. Чи погодиться Росія давати щороку мільярди доларів на те, щоб годувати, вибачте, дармоїдів? У Криму та особливо в Севастополі живе величезна кількість пенсіонерів. Їх потрібно годувати, давати пенсію. А потім – Крим несамодостатній щодо води. Якщо сьогодні перекрити Північнокримський канал, то потрібно буде приблизно мільйон кримчан відселити з Криму, у них не буде води, сільське господарство не буде працювати нормально. Тобто, як бачите, це дуже серйозний варіант.

З іншого боку, давайте шукати щось хороше з того, що сталося. Зрештою стало ясно, що в Україні народився народ, він встав на свій захист, він не хоче жити в корупції, він не хоче у брехні. Не все відразу вийде, але ми повинні очиститися, провести люстрацію комуністичної спадщини. Коли я сьогодні дивився трансляцію футбольного матчу в Криму, де молоді люди кричать «Слава Україні! Героям слава!», у мене підкочувався клубок до горла. Тому що ми придбали сто мільйонів росіян, які з великою надією дивляться на Україну, яка може допомогти їм звільнитися від цієї нескінченної тиранії Кремля і кремлівських квартирантів, які там сидять за величезними стінами в середньовічному замку. Російський народ повинен позбутися цього. І досвід українців повинен стати їм прикладом, я в цьому впевнений.

(Передрук з сайту Російської редакції Радіо Свобода)