Хрещення-1025: Янукович проти іноземного впливу через церкви

Президент Віктор Янукович виступає на відкритті виставки «Велике і Величне» у Мистецькому арсеналі, Київ, 26 липня 2013 року

Київ – У святкуванні 1025-річчя Хрещення Русі у Києві беруть участь усі найбільші християнські конфесії, представлені в Україні, не лише представники УПЦ (Московського патріархату) та закордонні православні церкви, як очікували експерти та частина опозиційних політиків. Президент України Віктор Янукович, виступаючи перед духовенством, наголосив, що українська держава активно співпрацює з усіма релігійними громадами, однак не дозволить окремим політикам та іноземним центрам впливу втручатися в українські справи за допомогою релігії. Святкування Хрещення розпочалося без патріарха Московського Кирила, який прибув до Києва у п’ятницю лише о восьмій вечора.

Вулиця Лаврська та всі провулки довкола Мистецького арсеналу заповнені правоохоронцями. Вони завертають частину перехожих, до арсеналу потрапляють лише запрошені.

Тут на відкриття виставки релігійного мистецтва «Велике і величне» зібралися очільники більшості православних церков світу, представники католицької церкви та предстоятелі найбільших християнських конфесій України. А також міністри, у тому числі перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов, міністр закордонних справ Леонід Кожара і віце-прем’єр Юрій Бойко, голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов та іноземні посли.

Із нагоди Хрещення Русі церкви на один день об’єдналися

Усі християнські церкви України святкуватимуть 1025-річчя Хрещення Русі разом. Про це заявив Радіо Свобода патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет.

Сьогодні і ми, і католики, і протестанти святкуємо разом, на державному, і на церковному рівні. У суботу і наступні дні ми святкуємо кожний у свій час
Патріарх Філарет
«Сьогодні в Мистецькому арсеналі і на урочистій академії в палаці «Україна» представлені Українська православна церква Київського патріархату, Українська православна церква (Московського патріархату) і Українська греко-католицька церква. Сьогодні і ми, і католики, і протестанти святкуємо разом, на державному, і на церковному рівні. У суботу і наступні дні ми святкуємо кожний у свій час», – відзначив патріарх Філарет.

Патріарх додав, що церковні ієрархи домовилися про це, щоб уникнути протистояння. Такий підхід, вважає Філарет, наближає створення в Україні єдиної помісної православної церкви.

Президент Віктор Янукович наголошує на важливості єднання Церкви в Україні. Про це глава держави сказав, відкриваючи виставку «Велике і величне» в Мистецькому арсеналі у Києві.

Your browser doesn’t support HTML5

Відкриття виставки «Велике і величне» в Мистецькому арсеналі



Віктор Янукович наголосив на важливості роботи Ради церков і релігійних організацій.

Прийняття християнства стало фундаментом, на якому сформувалися наші цінності. Україна пишається своєю культурною спадщиною
Віктор Янукович
За словами президента, він пишається спадщиною української культури. «Прийняття християнства мало історичне й цивілізаційне значення для розвитку культури й державності України, стало тим фундаментом, на якому сформувалися наші цінності. Україна пишається своєю культурною спадщиною», – сказав президент.


Пізніше Янукович відкрив святкову академію з участю керівників церков у палаці «Україна». Привітавши всіх із річницею Хрещення Русі та висловивши свою думку про історичне значення цієї події, він зробив неоднозначну заяву.

Your browser doesn’t support HTML5

Янукович: ми не допустимо використання церков політиками



Ми не допустимо використання церков і релігійних організацій деякими політичними силами у своїх вузьких інтересах
Віктор Янукович
«Ми не допустимо використання церков і релігійних організацій деякими політичними силами у своїх вузьких інтересах. Це стосується також і закордонних центрів, які через релігійні організації іноді прагнуть впливати на внутрішньополітичну ситуацію в Україні. Адже йдеться про питання національної безпеки держави», – наголосив Янукович.


Президент також висловився за постійний діалог держави і релігійних організацій, він пообіцяв усю проблематику державно-церковних відносин розглядати «на постійній основі, у форматі всебічної взаємодії органів влади з релігійними організаціями».

Глава держави назвав стан державно-церковних відносин важливою складовою розвитку громадянського суспільства в країні і нагадав, що сьогодні в Україні працюють близько 37 тисяч релігійних організацій 55 віросповідань.

Раніше низка експертів заявляла, що святкування Хрещення Русі стане апофеозом ідеї єднання російського та українського народів.

Прихід до влади Януковича призвів до того, що це свято стає ще одним святом радянсько-російського змісту
Олег Медведєв
«Це свято Хрещення, як його, мабуть, задумував Ющенко, в принципі можна було б наситити українським змістом, і він у цьому календарі міг би зайняти місце нового українського свята, який би трішки врівноважував ту велику кількість радянських свят, які дісталися нам у спадщину від СРСР. Але прихід до влади Януковича призвів до того, що це свято стає ще одним святом такого радянського змісту, радянсько-російського змісту. І воно все більше починає щось таке нагадувати, як День Перемоги, за рівнем апеляції до спільних радянсько-російських цінностей», – зазначив в ефірі Радіо Свобода політолог Олег Медведєв.

Святкові заходи з нагоди 1025-річчя Хрещення Русі триватимуть ще тиждень. У п’ятницю ввечері до Києва привіз церковну реліквію, хрест Андрія Первозванного, Московський патріарх Кирило. У суботу Українська православна церква (Московського патріархату) з його участю та з участю українського президента проводить молебень на Володимирській гірці у Києві. Наступного дня молебень і хресну ходу на тому ж місці проводить Українська православна церква Київського патріархату. А з наступного тижня Хрещення Русі святкуватиме Українська греко-католицька церква.