Кадровий прогноз на новий рік: кого скорочуватимуть?

Київ – Майже половина офісних працівників в Україні у новому, 2013 році очікують скорочень. Про це свідчать дані опитування, проведеного кадровим порталом HeadHunterUa. Деякі працедавці, коментуючи дослідження, кажуть, що навіть якщо якісь скорочення і відбуватимуться, то шукати їхні причини у загальній економічній ситуації не варто: мовляв, це більше питання до керівництва компанії.

Львів’янин Богдан працює в відомій ІТ-компанії. За своє місце він не переймається, адже сфера інформаційних технологій, каже, не надто прив’язана до України та її економічних процесів.

«Дуже багато людей говорять, що попереду скорочення, що Партія Регіонів виграла вибори , покращення гряде і все таке. Але я якось особливо цього не відчуваю, можливо, тому що працюю в ІТ-сфері і нас це не так сильно зачіпає. У нас у компанії така практика, що розформовуючи команду, яка працювала на цим проектом, склад цілої команди перекидають на інший проект. Тобто ніхто нікого не звільняє і люди продовжують працювати», – зазначає він.

Зі слів Богдана, робота в сфері інформаційних технологій є дуже гарним стартом. І якщо люди й звільняються з компанії, то найчастіше лиш для того, щоб розпочати власну справу.

Найбільше загроз для будівельників, найменше – для ІТ-спеціалістів

Слова Богдана підтверджують і результати дослідження, проведеного міжнародним кадровим порталом HeadHunterUa. За словами піар-менеджера компанії Наталі Маціпури, загалом найбільш оптимістичні плани на майбутнє малюють працівники сфери продажу. «І не дарма, тому що сфера продажу в Україні розвивається найбільш активно. І, звичайно, це працівники ІТ-галузі – у них зараз прекрасний час, їх цінують, вони потрібні і будуть потрібні надалі.

Не такі радісні перспективи у будівельників – половина з них очікує скорочення бізнесу. Не чекають хорошого від майбутнього року компанії, що працюють в сфері послуг
Наталя Маціпура
«На жаль, не такі радісні перспективи у будівельників – половина з них очікує скорочення бізнесу. Не чекають хорошого від майбутнього року компанії, що працюють в сфері послуг для бізнесу і для кінцевого споживача», – каже Наталя Маціпура.

Директор будівельної компанії «Пенетрон-Донецьк» Петро Гумуржи натомість впевнений, що скорочення і плинність кадрів – це проблема, яка зумовлена не сферою діяльності компанії, а внутрішньою організацією роботи у ній. Швидка зміна кадрів буває або в тих, у кого погано налагоджений бізнес, або коли щось не задовольняє самих працівників, впевнений Гумуржи.

«Я, в принципі, стараюсь щоденно збирати «золоті» кадри, які дозволяють досягати успіху, ті, з якими потім можна працювати роками. У майбутньому році я не планую взагалі ніяких змін – все має бути стабільно. Тому що цього літа я підібрав той персонал, який називаю «діамантовим». Люди, які в мене працюють, задоволені одне одним, вони з радістю працюють, задоволені зарплатою. Я просто по очах бачу, що все йде нормально», – розповідає він.

Експерти радять порівнювати в динаміці

Економічний експерт Олександр Жолудь каже, що дані щодо плинності кадрів в українських компаніях треба розглядати в динаміці. «Якщо ми бачимо, що і в минулому було 45%, і в цьому 45%, то це означає, що нічого ж не змінилося», – каже експерт.

Економіст вважає, що суттєвих змін, порівняно з 2012-им роком, не відбудеться. Він не виключає ймовірності зростання безробіття в Україні, але радить не драматизувати ситуацію.

В нас економіка схожа на азійську, де може бути просідання економічне, але воно не викликає значного зростання рівня безробіття
Олександр Жолудь
«В нас економіка більш схожа на азійську економіку, на японську економіку, де може бути просідання економічне, але воно не викликає значного зростання рівня безробіття», – зазначає він.

За даними дослідження, проведеного порталом HeadHunterUa, майже 40% офісних працівників переконані, що у 2013 році їхня зарплата залишиться незмінною, а майже третина розраховує на підвищення. Зниження заробітної платні у новому році найбільше побоюються топ-менеджери.