Знеструмлена Україна. Чи довго чекати світла?

Снігопади та вітер, починаючи з 11 грудня, ускладнюють життя українців. Заметені дороги, затори на автошляхах, поламані дерева й обірвані лінії електропередач – це проблеми, що додали роботи працівникам обленерго, дорожникам, комунальникам та підрозділам Міністерства з надзвичайних ситуацій.

Перший наступ стихії знеструмив 577 населених пунктів у п’яти областях. Найбільше постраждали Київщина та Житомирщина. Навіть у Чорнобилі зникло електропостачання й довелося евакуювати тих співробітників атомної станції, які не були на зміні. Сама ЧАЕС перебоїв з електропостачанням не відчула.

Вже у суботу 15 грудня несприятливі погодні умови склалися на заході та сході України. Впродовж 16 грудня аварійними бригадами обленерго у Закарпатській, Вінницькій, Волинській, Тернопільській, Рівненській, Чернівецькій та Житомирській областях вдалося відновити електропостачання 224 населених пунктів. Однак, на ранок 17 грудня через спрацювання автоматичних систем захисту ліній електропередач без світла був ще 371 населений пункт в 11 областях.





У Кабінеті міністрів назвали таку ситуацію «парадоксальною». Здивування тим, що «при наявності усіх необхідних людських, матеріальних, технічних ресурсів і тісної взаємодії з відповідними службами велика кількість населених пунктів залишаються знеструмленими» висловив заступник керівника Секретаріату КМУ Юрій Аністратенко.

В середньому людям доводиться сидіти без світла від однієї до 12 годин, – з’ясували журналісти Радіо Свобода. Проте, є випадки знеструмлення на кілька діб, як у містечку Іванків на Житомирщині.

Швидкість відновлення електропостачання зумовлена кількома факторами, головний з яких злагодженість роботи енергетиків, запевнив Радіо Свобода голова спостережної ради «Київенерго» Іван Плачков.