ГМО – порятунок чи згуба для польського села в час кризи?

Варшава – У час світової кризи проблеми села можуть вирішити нові технології, передусім впровадження на аграрний ринок генетично модифікованих рослин. У цьому переконані польські прихильники ГМО, що лобіюють зміну національного законодавства, яке дотепер забороняло вирощувати у Польщі генетично змінені рослини. Утім, як показують статистичні дані, 70 відсотків поляків бояться ГМО. Побоювання щодо створених у лабораторіях сортів рослин поділяють і польські фермери.

Впродовж останніх днів дискусії на тему «Бути чи не бути генномодифікованим рослинам на польських полях» сягнули кульмінації. Польський парламент ухвалив новий закон про насінництво, який ще має підписати президент. Згідно з цим законом, у Польщі можна буде продавати насіння генетично модифікованої кукурудзи та картоплі.

Прихильники нового закону говорять, що генномодифіковані рослини можна вирощувати інтенсивним методом і без застосування хімічних препаратів. Мовляв, завдяки цьому вдасться знизити затрати, пов’язані з вирощуванням рослин, а це, в свою чергу, спричинить здешевлення продуктів харчування.

Томаш Борецький, радник польського президента з сільськогосподарських питань, говорить, що поляки не уникнуть вирощування генетично модифікованих рослин. Якщо такі аграрні культури не вирощуватимуть у Польщі, вважає він, то їх доведеться за великі гроші купувати за кордоном, а це погіршить ситуацію польського села.

Генномодифіковані рослини – це безробіття селян?

Новий польський закон про насінництво спричинив хвилю громадських протестів, зокрема, з боку селян. Незадоволені ухвалою Сейму висловлюють переконання, що вона вдарить і по здоров’ю поляків, і по національному аграрному сектору.

Даріуш Йонський, польський політик партії «Союз лівих демократів», нагадує, що саме польський аграрний сектор – один із найбільших в ЄС. За його словами, кожен четвертий селянин у Європейському Союзі – це поляк, а екологічні польські продукти популярні на столах європейців.

Однопартієць Йонського Ромуальд Айхлер, член парламентської комісії з питань сільського господарства, каже, що ГМО завдасть збитків польським аграріям.
Традиційні селянські господарства просто не виживуть, якщо поряд із ними будуть поля, засіяні генномодифікованими рослинами
Ромуальд Айхлер

«У Польщі в багатьох місцях функціонують традиційні селянські господарства, – зауважує він. – Крім цього, у нас є дуже розвинуті екологічні господарства, а також такі, які щойно розвиваються. Вони просто не виживуть, якщо поряд із ними будуть поля, засіяні генномодифікованими рослинами».

За словами Айхлера, генномодифіковані рослини схрещуватимуться з традиційними сортами, тож польська аграрна продукція втрачатиме популярність.

Думку депутата розвиває Катажина Лісовська, член комісії з питань ГМО при Міністерстві навколишнього середовища. Вона зауважує, що прихід на польський аграрний ринок великих міжнародних концернів, які вирощують модифіковані рослини, спричинить укрупнення аграрних господарств. Внаслідок цього, каже Катажина Лісовська, село ще більше механізується, а багато польських селян втратять роботу. Такі негативні процеси вже відбуваються у Південній Америці, застерігає польський експерт.

Влада хоче спецзакону про ГМО, а її опоненти – цілковитої заборони

Представники польської партії влади намагаються вгамувати пристрасті, що розгорілися навколо ГМО. Дорота Нєдзєля, політик партії «Громадянська платформа», лікар-ветеринар за фахом, твердить, що нема підстав до паніки.
Йдеться лише про такі генномодифіковані рослини, як кукурудза та картопля, причому сорти, які не призначені для споживання
Дорота Нєдзєля

«Протести накручуються й підігріваються тільки з огляду на саме слово «ГМО». А слід пам’ятати, що йдеться лише про такі генномодифіковані рослини, як кукурудза та картопля, причому такі їхні сорти, які не призначені для споживання. Натомість, якщо йдеться про продукти харчування, то потрібно створити спеціальний закон про ГМО».

Едита Ярошевська-Новак, лідер фермерської організації «Еколанд», вважає, що генетично модифікованим рослинам не місце на польських полях. Вона впевнена, що такі рослини можуть знищити екологічне сільське господарство. Ярошевська-Новак звертає увагу на те, що, згідно з новим суперечливим законом, на упаковках із насінням не буде інформації про генні модифікації.

«Якщо селяни придбають насіння, а щойно пізніше дізнаються про те, що воно генномодифіковане, то я сумніваюся, що вони його викинуть. Тож цілком ймовірно, що таке насіння потрапить на сільськогосподарські угіддя, отруюючи наші поля», – застерігає Едита Ярошевська-Новак.

Польські супротивники генетично модифікованих рослин зібрали мільйон підписів під зверненням до польської влади про цілковиту заборону ГМО на території Польщі. Вони закликають президента Польщі ветувати суперечливий закон про насінництво.