У Китаї вперше здійснили посадку літака на авіаносний крейсер із України

Важкий авіаносний крейсер «Ляонін», на фото 25 вересня 2012 року, в день його урочистого прийняття на озброєння

Китай повідомив у неділю, що в країні вперше здійснена успішна посадка реактивного літака на палубу авіаносного крейсера. За повідомленням Міністерства оборони Китаю, посадку літака J-15 на палубу авіаносного крейсера «Ляонін» здійснили в перебігу нещодавніх навчань.

Здатність Китаю використовувати авіаносний флот вважають принципово важливим для розширення його військових можливостей у Тихому океані, в першу чергу в Південнокитайському і Східнокитайському морях, де Китай має значні територіальні претензії.

Китайський важкий авіаносний крейсер «Ляонін», прийнятий на озброєння наприкінці вересня, є китайською добудовою радянського, а потім українського крейсера «Варяг», який будувався на Миколаївському суднобудівному заводі і потім був проданий Україною Китаєві, офіційно для влаштування на ньому готелю і казино.

Китайський багатоцільовий палубний винищувач «Шеньян J-15» є китайським розвитком ідеї російського Су-33, збудований іще в радянські часи прототип якого Китай теж купив свого часу в Україні.