Виборчий фальсифікат-2012

Київ – Парламентські вибори-2012 будуть фальсифікувати, інакше українські політики працювати не вміють, заявив директор Інституту української політики Кость Бондаренко. Однак, на його думку, навряд чи це явище буде носити системний характер. Водночас соціологи констатують, що більшість українців очікують фальсифікацій на виборах, підкупу їхніх голосів подарунками та залучення адмінресурсу.

Шістдесят шість відсотків українців, в результаті соцопитування, заявили, що очікують фальсифікацій на виборах цього року. Більша частина опитаних зазначила, що порушення в-основному будуть стосуватися підкупу виборців та застосування адмінресурсу, повідомив соціолог Євген Копатько. Проте, експерт наголосив, що це лише припущення людей. Адже згідно з результатами попередніх виборів, із фальсифікаціями стикалися лише 3-4 відсотки виборців.

«Коли ми ставимо питання, які можливі порушення можуть бути, те, що люди називають – це може бути відсутність даних про виборців у списках, голосування без паспортів, роздача подарунків, пайків, порушення з боку спостерігачів, «мертві душі» в списках, агітація в день голосування. Це те, що люди зафіксували під час виборів минулих», – зазначає Євген Копатько.

Фальшиві екзит-поли?

Фальсифікації під час виборів однозначно будуть використовуватися, але вони не будуть носити масовий характер, оскільки це не буде той ресурс, за допомогою якого можна буде повністю змінити ситуацію на виборах, каже директор Інституту української політики Кость Бондаренко. Проте він визнає, що ризики залишаються, і одним з методів фальсифікації можуть бути фальшиві екзит-поли.
Уявіть, у вересні з’являється кілька структур, які починають активно давати рейтинги тим чи іншим політичним силам. Потім оголошують, що якась партія набрала 54 відсотки голосів
Кость Бондаренко

«Уявіть, у вересні місяці з’являється кілька структур, які протягом виборчої кампанії починають активно давати рейтинги тим чи іншим політичним силам. Потім ці структури (раніше нікому не відомі, а, можливо, і відомі) об’єднуються в якийсь гучний консорціум, заявляють про те, що вони будуть проводити екзит-поли на всіх майже виборчих дільницях. Проводять. І вони потім оголошують, що якась мало кому відома партія Демографічного відродження України набрала, за їхніми даними, 54 відсотки голосів. І якщо підрахунок покаже, що їх не 54 відсотки, а 0,4 відсотка, то, відповідно, ці вибори сфальсифіковані», – зауважує Кость Бондаренко.

Є округи, які можуть стати вибуховою точкою – Раїмов

Проте, найбільше спроб фальсифікацій результатів виборів буде в мажоритарних округах, прогнозує Дмитро Раїмов, декан Міжнародного інституту розвитку політичних технологій PolitPR Ukraine.

«Уже зараз ми можемо говорити не тільки про Обухів. Ми можемо побачити кілька центральних округів, які можуть стати вибуховою точкою для України. Для прикладу, це Ірпінський округ – Києво-Святошинський район, місто Ірпінь, де зараз уже більше ніж 40 кандидатів зареєстровано, і частина з них явно технічні – це перше. І друге, ЗМІ заявляють, зараз уже проходять перевірки цього питання, про те, що в округ масово заселяються людей теж для того, щоб дещо корегувати кількість виборців в окрузі, а відповідно корегувати відсоткову явку тих чи інших виборців», – зазначив Дмитро Раїмов.

Експерти переконують, що наразі фальсифікації на виборах не вигідні ані владі, ані опозиції, тому що зрив виборів в Україні погіршить соціально-політичну ситуацію в країні та стане ознакою недемократичності. Водночас експерти кажуть, що і влада, і опозиція ніяк не займаються захистом голосів виборців, а більше обмірковують, як краще їх порахувати, тобто всі сподіваються, що в опонента можна буде вкрасти більше, кажуть політтехнологи.

Загалом кількість ресурсів для фальсифікацій щороку збільшується. І оскільки покращуються технології захисту результатів виборів, то, відповідно, вдосконалюються і технології обману.