Прем’єр-міністром Росії стає… Дмитро Медведєв

Не все так гладко в тандемі Путін-Медведєв, як це намагаються подати загалу

Першим кроком нового президента Росії Володимира Путіна після вступу на посаду глави держави стала номінація нині вже колишнього президента Дмитра Медведєва на посаду прем’єр-міністра. Надзвичайна сесія російського парламенту скликана на вівторок, 8 травня. Очікується, що на ній кандидатуру нового прем’єра Володимир Путін представлятиме особисто. Противники нинішньої російської влади називають цей обмін посадами «рокіровкою», яка ніяк не враховує думки виборців.

Рішення Путіна висувати Дмитра Медведєва на посаду керівника уряду не було очікуваним, адже в перебігу президентської кампанії він багато разів розповідав, що саме так вони і домовилися поміж собою. Нинішній виконувач обов’язків прем’єра Віктор Зубков та весь його кабінет вже подали у відставку, хоча вони залишатимуться працювати до призначення нового кабінету.

Сам Медведєв під час інаугурації свого наступника заявив, що він тішиться з того, що Путін став президентом, «досвідчена людина та сильний керівник, якого підтримують більшість громадян» Росії.

Проте оглядачі говорять, що під покривалом повної згоди в Москві ховаються серйозні протиріччя. Напередодні інавгурації Путіна газета британських ділових кіл Financial Times зазначила, що перед запланованим на цьому тижні поданням складу нового кабінету в російських владних структурах посилилася боротьба між лібералами і консерваторами.

«На кону, як і наскільки швидко будуть реалізовані державні активи на мільярди доларів в перебігу амбітної приватизації, план якої розробив Дмитро Медведєв ... За цими планами уважно стежать іноземні інвестори», – пише британська газета. Від того, чи вдасться Медведєву реалізувати свою прискорену програму приватизації на 32 мільярди доларів, спрямовану на ліквідацію домінування держави в економіці, залежатиме, як довго він протримається на посту глави нового уряду, зауважує Financial Times.

Газета зазначає, що підкилимна боротьба розгорнулася між найближчим соратником Володимира Путіна віце-прем’єром Ігорем Сечіним, якого підтримують консервативні сили в уряді та адміністрації президента, і Дмитром Медведєвим із його ліберальними прихильниками, які взяли курс на зниження державного регулювання в економіці і часткове реформування політичної системи. Від результату цієї боротьби, вважає впливове британське видання, багато в чому буде залежати політичне майбутнє нинішнього російського тандему.

Неспокійно не лише у владних кабінетах. Московська поліція заарештувала у день інавгурації Путіна десятки прихильників опозиції, які хотіли висловити протест проти нового президента. Серед затриманих був і багатолітній опозиційний лідер Борис Нємцов, якого згодом відпустили.

Напередодні інавгурації Путіна десятки тисяч протестувальників взяли участь у анти-путінських мітингах.