Путін присягнув втретє під протести опозиції

Прага – Володимир Путін у Кремлі вже втретє склав присягу президента Росії. Саме під час інавгурації в Москві відбувалася кількатисячна демонстрація протесту опозиції. Після сутичок із поліцією затримали до 120 опозиціонерів. Серед затриманих – політик Борис Нємцов, правозахисник Лев Пономарьов, яких пізніше відпустили. Натомість поліція не заважала проведенню мітингу прихильників Путіна. Після присяги новий президент Володимир Путін вніс до Держдуми кандидатуру Дмитра Медведєва для затвердження прем’єр-міністром. За новою конституцією, Путін правитиме наступних шість років, а не чотири, як раніше.

Раніше Володимира Путіна двічі обирали на посаду президента Росії (між 2000 і 2008 роками). У період 2008-2012 років він обіймав посаду прем’єр-міністра. У понеділок на інавгурації Путіна на третій, вже 6-річний термін, у Кремлі були присутні приблизно до трьох тисяч гостей, включно з представниками Ради Федерації, депутатами Державної думи, членами Вищого і Конституційного судів, офіційними особами з виконавчої влади.

«Клянусь при здійсненні повноважень президента Російської Федерації поважати та охороняти права і свободи людини та громадянина, дотримуватися і захищати Конституцію Російської федерації, захищати суверенітет і незалежність, безпеку і цілісність держави, вірно служити народу», – урочисто зазначив Володимир Путін.

У промові під час інавгурації нового президента Росії, його попередник Дмитро Медведєв подякував росіянам за підтримку у час його правління і привітав Путіна, наголосивши при цьому на підтримці нового президента з боку більшості росіян.

Після складення присяги Володимир Путін вніс кандидатуру Дмитра Медведєва до Державної думи на затвердження на посаду прем’єр-міністра Росії. Уряд склав свої повноваження перед новим президентом, але продовжив виконувати обов’язки до формування нового кабінету.

Your browser doesn’t support HTML5

Путін знову став президентом Росії


Путін «перейшов межу» і скоро стане як Лукашенко в Білорусі – опозиція

Під час своєї інавгураційної промови новий-старий президент Росії заявив, що Росія нині вступає «в нову стадію національного розвитку», і що найближчі роки стануть «вирішальними» для держави.

Мотивуючи свої дії інавгурацією, поліція Москви затримала близько 120 учасників демонстрацій протесту опозиції, включно з лідером опозиції Борисом Нємцовим, лідером «Лівого фронту» Сергієм Удальцовим, блогером Олексієм Навальним. Одним поліція вписала адміністративні штрафи, з іншими провела «профілактичні бесіди». Але поліція зовсім не перешкоджала мітингу на підтримку Володимира Путіна, що відбувався в понеділок в Ново-Пушкінському сквері.

Представники опозиції не висловлювали під час протестів якогось оптимізму з приводу третього терміну президентства Володимира Путіна. «Третій термін – у в’язниці! Третій термін – у в’язниці! Третій термін – у в’язниці!» – лунало скандування.
Путін перейшов межу, і тепер Росія стрімко буде йти по шляху лукашенківської Білорусі
Борис Нємцов

Під час розмови з журналістами у понеділок Борис Нємцов порівняв Володимира Путіна з президентом Білорусі Олександром Лукашенком. «Путін вчора перейшов межу, і тепер Росія стрімко буде йти по шляху лукашенківської Білорусі. У мене власне ніяких сумнівів з цього приводу немає».

Євросоюз виловив жаль з приводу арештів опозиціонерів у Москві і закликав нового президента Росії до конструктивного діалогу з опозицією.

Your browser doesn’t support HTML5

Кортеж Путіна захищають від громадян


На інавгурації Володимира Путіна була також присутня його дружина – Людмила.

Український Президент Віктор Янукович привітав Володимира Путіна із вступом на посаду президента Росії і побажав при цьому главі Кремля «міцного здоров’я та успіхів у відповідальній державній місії, а народу Росії – миру і процвітання».