Раджу Президенту Януковичу адекватно лікувати Тимошенко – голова Європарламенту

Президент Європарламенту Мартін Шульц

Новий президент Європарламенту спочатку буде намагатися переконати українське керівництво відновити довіру до України. Про це в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода заявив новий президент Європарламенту Мартін Шульц. Коли на початку року президентом Європейського парламенту було обрано німецького соціал-демократа Мартіна Шульца, деякі оглядачі висловлювали сумнів у тому, що нове керівництво Європарламенту буде таким же критичним щодо нинішньої київської влади, що і попереднє. Адже політична сила Шульца активно співпрацювала з Партією регіонів. Та звістка про побиття Юлії Тимошенко в колонії змусила здригнутися навіть колишніх союзників.

– Як Ви відреагували на повідомлення про те, що колишнього Прем’єр-міністра України Юлію Тимошенко побили в тюрмі? Що робитиме з цього приводу Європейський парламент?
Вони повинні їй дозволити виїхати з України для проходження лікування. А якщо її побили – це ганьба і сором для всієї країни

– Це цілком неприйнятна справа. Європейський парламент глибоко розчарований, тому що ми інвестували багато довіри в Україну, тому що ми думаємо, що ЄС та Україна повинні співпрацювати на політичному, економічному та торговому рівні. Я раджу уряду та президенту Віктору Януковичу зробити усе можливе, щоб надати пані Тимошенко адекватну медичну допомогу. Якщо це буде потрібно, то це може бути в Німеччині, чи будь-якій іншій країні. Вони повинні їй дозволити виїхати з України для проходження лікування. А якщо її побили, як мені повідомили, якщо з неї дійсно знущаються в тюрмі, – це ганьба і сором для всієї країни.

До сьогоднішнього дня я належав до тих у Європейському парламенті, хто тримав відкритими двері для України. Я співпрацював також і з Партією регіонів як колишній президент Соціально-демократичної групи, спонукаючи їх перетворитися на справжню демократичну партію. І це ми всі на різних рівнях повинні робити – намагатися вплинути на них. Але якщо ми побачимо, що країна далі просувається до автократичної системи, без жодної поваги до прав людини і верховенства права, чи навіть зменшення поваги до верховенства права, то для нас це є привід для серйозного занепокоєння.

– Протягом останнього часу лунали пропозиції накласти санкції, відмовити у візах, чи заморозити активи людей, які причетні до ув’язнення Юлії Тимошенко. Чи Ви готові підтримати такі пропозиції у Європейському парламенті?
Перш ніж погрожувати, я намагаюся переконати, що це в інтересах самої України

– Все по черзі. В першу чергу, ми повинні мати справу з людьми, які можуть допомогти пані Тимошенко, і робити це у твердому, але відкритому діалозі. І це те, що я хочу робити. Перш ніж погрожувати людям, я намагаюся переконати їх у тому, що це в інтересах самої України, щоб ми зблизилися на багатьох різних рівнях. Бо які альтернативи має Україна? Я розумію, що вони не мають наміру приєднуватися до Росії, чи її регіональних проектів співпраці. І якщо вони хочуть, щоб ми бачили в них реальних майбутніх партнерів Європейського Союзу, ми повинні їм запропонувати це. Але вони, в свою чергу, повинні дати нам сигнали і зробити кроки, які б призвели до зростання довіри. Бо сьогодні зростає лише недовіра.

Матеріал підготували Марія Щур і Rikard Jozwiak


Читайте більше тут: