Євгенія Тимошенко проти голодування матері

Євгенія Тимошенко під стінами Качанівської колонії, Харків, 25 квітня 2012 року

Донька Юлії Тимошенко, Євгенія, в інтерв’ю Радіо Свобода зазначила, що її мати вже майже тиждень, із 20 квітня, голодує в Качанівській колонії у Харкові. Тюремники раніше це заперечували, так само як і побиття політика. Водночас Президент України Віктор Янукович сьогодні доручив Генеральній прокуратурі перевірити заяву колишнього прем’єра про застосування сили до неї в колонії. Євгенія Тимошенко розповіла Радіо Свобода докладніше про своє спілкування з матір’ю у середу, 25 квітня, за ґратами.

– Вона показала нам синці, які залишилися. Їх було набагато більше. Минуло вже п’ять днів і вони спеціально чотири дні нікого не пускали, чекали, щоб синці пройшли. У неї великий синець на животі, десь близько 10 сантиметрів діаметру гематома і на руці лівій – відбитки пальців.

– Державна пенітенціарна служба України заперечує побиття, а що розповідає Ваша мати?

– Увечері до неї зайшли спершу лікарі. Вона відмовилася і сказала, що чекатиме на своїх захисників у понеділок. А коли зайшов заступник начальника колонії і сказав збирати речі, то вона знову відмовилася. Тоді він вийшов і вивів сусідку, вивів всіх із корпусу, де знаходиться мама і привів двох осіб, співробітників колонії. Вони втрьох почали застосувати силу. Взяли товсту ковдру, скрутили її і вона, звичайно, почала чинити опір. Тоді заступник керівника колонії вдарив її по животу дуже сильно. Вона почала кричати, кликати на допомогу, втратила свідомість і прийшла до тями в лікарні.

– Чи Юлія Тимошенко продовжує голодування?

– Так, вже шостий день вона на воді. Але вона не пише про це офіційну заяву. Тому що за правилами тюрми вони повинні помістити її в ізоляцію і зі застосуванням сили годувати. Звичайно, це також дуже небезпечно для її життя.

– Як донька, чи ви підтримуєте голодування матері?

– Я проти цього і я намагалася, просила її про те, щоб вона це зупинила, бо це зіграє на руку тим людям, хто її там тримає і так намагається її знищити усіма можливими способами. Але вона сказала, що не може діяти інакше. Це еквівалентна реакція, максимум, що вона може зробити на знак протесту проти того, що сталося.

– У якому вона моральному стані?

– Кілька днів після цього нападу вона перебувала у важкому, стресовому стані. Їй було страшно, бо вона не знала, що вони збираються робити: чи везти її вбивати, чи робити якийсь укол. Стрес у неї вже пройшов. Складно звичайно, але вона бачить також, що наші друзі, в Європі і демократичному світі так відреагували на це, звичайно це їй дуже допомагає.

– Чого Ви очікуєте далі?

– Після таких випадків вже не зрозуміло, чого очікувати і в якому напрямку піде наступна хвиля репресій. Я зараз більше переживаю за її здоров’я, за її життя, бо не знаю, скільки їй доведеться голодувати. Звичайно, вона сильна людина і не з тих, хто здається. Ось у суботу вони хочуть також силою її привезти до суду (у справі ЄЕСУ – ред.). Якщо її не буде, то вони не зможуть почати цей процес. Тому вони хочуть її в будь-якому разі туди привезти. Є рішення Європейського суду з 15 березня про те, що вона має бути в лікарні. Якщо вони її привезуть до суду, то це знову порушить всі базові закони і права людини.

– Чи Юлія Тимошенко буде чинити опір, щоб не йти до суду в суботу?

– Справа в тому, що вона сильно не може чинити опір, бо в неї погіршилася ситуація зі спиною після цієї атаки. Скоріше за все, її просто візьмуть і принесуть на ношах.

Із Євгенією Тимошенко розмовляла Сlaire Bigg

Читайте більше тут: