Опозиція вимагає пустити лікарів-депутатів до Тимошенко

Київ – Верховна Рада у середу так і не розпочала засідання. Опозиція блокує сесійну залу парламенту, вимагаючи, щоб Юлію Тимошенко відвідала комісія із депутатів, що мають лікарський фах, а також звіту керівництва Генпрокуратури із приводу побиття Юлії Тимошенко тюремниками. Представники більшості погоджується із цими вимогами лише частково і запевняють, що не мають наміру силоміць розблоковувати трибуну.

У середу вранці відбулося засідання погоджувальної ради, на якій представники більшості та опозиції не знайшли порозуміння.
Били не просто Тимошенко – били 11 мільйонів її виборців!
Андрій Шкіль

«Ми вимагаємо, щоб були допущені до Тимошенко четверо наших лікарів і плюс до них хто завгодно ще. Троє лікарів від нашої фракції і один – від НУНС. І немає значення, хто ще – хоч [міністр охорони здоров’я] Богатирьова. Крім того, вимагаємо притягти до відповідальності тих, хто бив. А у Верховній Раді мають виступити [Генпрокурор] Пшонка чи [перший заступник Генпрокурора] Кузьмін і голова пенітенціарної служби. Били не просто Тимошенко – били 11 мільйонів її виборців!» – заявив Радіо Свобода заступник голови фракції «БЮТ-Батьківщина Андрій Шкіль.

Утім, депутат сподівається, що невдовзі компромісу таки вдасться досягти. Він зазначив, що, за його відчуттями і досвідом, «процес рухається».

«Незалежну експертизу міг би зробити судмедексперт» – регіонал Сухий

Депутати-опозиціонери заблокували трибуну 24 квітня, після оприлюднення заяви Юлії Тимошенко про те, що її було побито під час перевезення до лікарні.

За словами депутата-регіонала Ярослава Сухого, опозиція висунула неадекватні вимоги.

«Те, що сьогодні відбувається – це звичайна політтехнологічна провокація. Міг би судмедексперт зробити незалежну експертизу і на цьому закінчити. Те, що вони пропонують: чотири депутати від цих, а чотири – від цих, – це що за цирк? Це взагалі, не просто неадекватні вимоги чи непомірковані, а якісь дебільні.
Чого це народні депутати мають ходити і дивитися?»

Ярослав Сухий запевняє, що регіонали не мають наміру силоміць розблоковувати парламентську президію. За його словами, «це право опозиції – виявляти свій протест».

«Політичний консиліум» вигідний регіоналам – Чорновіл

Позафракційний депутат Тарас Чорновіл зазначає, що у цій ситуації як більшість, так і опозиція поводять себе не найкращим чином. За його словами,
блокування почалося з істерики, а «обставини ситуації із Тимошенко, насправді, доволі неоднозначні». Проте вимоги опозиції щодо депутатів-лікарів позафракційний депутат вважає цілком прийнятними.
Якщо в регіоналів є хоча б трошки розуму, вони мали би негайно туди відправити разом із бютівськими лікарями Гайдаєва і Бахтеєву
Тарас Чорновіл

«Якщо в регіоналів є хоча б трошки розуму, вони мали би негайно туди відправити разом із бютівськими лікарями [комуніста] Гайдаєва і [регіоналку] Бахтеєву. І тоді, якби бютівці стали перешкоджати доступу цих депутатів-лікарів, або Тимошенко сказала, що перед ними не стане показувати побоїв – на репутації БЮТ і Тимошенко було б поставлено хрест. Якщо ж там щось є, то регіонали самі мали би ініціювати розслідування. Бо вона їм потрібна в тюрмі, але їм не потрібні довкола цього додаткові скандали», – прокоментував ситуацію Тарас Чорновіл.

Близько третьої години дня охорона попросила журналістів залишити будівлю Верховної Ради. На той момент у сесійній залі залишалося близько 20 чергових опозиціонерів, які мають намір забезпечувати цілодобове блокування.

Читайте більше тут: