Інтернет-користувачі вже готові платити за контент – експерт

Your browser doesn’t support HTML5

Київ – Під шквалом критики за порушення прав інтелектуальної власності в Україні триває дискусія щодо того, чи готові українці підкорятися світовим нормам і відмовитись від піратського контенту. Та проблема лежить не лише у площині моралі чи економіки, вважає Сергій Білоусов із Агенції інтелектуальних прав. В Україні просто майже відсутні ресурси, які б на законних підставах і у зручній формі пропонували легальний контент, пояснив він на форумі «Нові медіа-2012».

– Скажіть, будь-ласка, комп’ютерне піратство більшою мірою належить до проблем моральної чи економічної сфери?

– У ситуації, що склалася, це більше проблема українського ринку. Для користувача існує досить мало альтернатив. В Україні немає сервісу, який би пропонував схожу кількість контенту, який пропонує EX.UA, просто агрегуючи його на своїх ресурсах.

– Люди користуються піратським контентом, тому що не мають можливості заплатити, чи тому що не вважають за потрібне платити за використання об’єктів інтелектуальної власності?
Люди готові платити

– Перш за все хочу сказати, що у нас, в першу чергу, немає альтернатив. Люди готові дивитись відео на легальних сайтах, якщо це буде достатньо просто для них, якщо вони зможуть оплачувати контент «трьома кліками». Люди готові платити або за рекламною моделлю, або за платною. Але у другому випадку сам каталог сайту має бути достатньо широким, там має бути багато професійного відео.

– Тобто, на перешкоді поширенню легального контенту стоїть недостатньо розвинена система електронних платежів?
Електронні платежі – це проблема всього СНД

– Це проблема стосується не лише України. Електронні платежі – це проблема всього СНД. Але передусім на перешкоді стоїть майже повна відсутність сайтів, які пропонують легальний контент. Так історично склалось, що їх дуже мало. Але ситуація зміниться. Це відбудеться досить скоро.

– Чи можна чекати на те, що, у разі покращення матеріального становища українців в Україні, з’являться достатньо потужні інтернет-ресурси, що поширюватимуть легальний контент? І чи зявиться у них аудиторія?

– Я більше ніж упевнений, що скоро такі сайти з’являться. Щодо оплати, то платнею може бути сам перегляд реклами. Але якщо говорити про сайти, де користувачі будуть виплачувати реальні фізичні кошти, то можна подивитись на тих самих інтернет-провайдерів, які пропонують платний доступ до досить широкого спектру телеканалів. Вартість такого доступу 50-60 гривень. Люди вже так чи інакше платять за контент. Якщо буде сервіс, який пропонуватиме користувачам доступ до досить широкої бібліотеки і це буде просто, вони точно платитимуть.

Наскільки просто монетизувати контент в умовах, коли існує досить багато ресурсів, які поширюють його на безоплатних умовах?
Контент уже сьогодні можна монетизувати

– Тут виконання завдання полягає в самому контенті. Якщо студія знає свою аудиторію, якщо вона виробляє якісний контент для конкретної цільової аудиторії, то його вже сьогодні можна монетизувати.