У справі Луценка знову знайшли сфальсифіковані документи – адвокати

Адвокати екс-мінстра заявляють про грубе порушення права на захист

Київ – Справа проти Юрія Луценка містить низку сфальсифікованих документів, заявляють його адвокати. Крім того, за їхніми словами, більша частина експертних висновків є сумнівними з огляду на освіту експертів. Відтак захисники Луценка припускають, що у цій політичні справі не слід розраховувати на виправдувальний вирок, тому вона може бути направлена на дорозслідування.

Печерський райсуд Києва направив до Генпрокуратури заяву Юрія Луценка про фальсифікацію протоколів допиту двох свідків, які містяться в матеріалах справи. Під час вивчення матеріалів справи підсудний помітив, що два протоколи допиту різних свідків написані однаковим почерком, і під ними стоїть однаковий підпис.

Крім того, захист помітив ознаки фальшування й інших матеріалів справи, розповів Радіо Свобода адвокат Юрія Луценка Олексій Баганець.
Постанова про призначення експертизи пред’являється вже після проведення самої експертизи
Олексій Баганець

«Не збігаються матеріали, які оголошує суддя, з тим описом, який долучений до того чи іншого тому. Крім того, адвокати або сам підсудний звертають увагу суддів, що постанова про призначення експертизи пред’являється підсудному Юрієві Луценку для ознайомлення вже після проведення самої експертизи. Знайомлять і з постановою про призначення експертизи, і з самим висновком. Це є грубим порушення права на захист», – наголосив Баганець.

Головне наявність матеріалів, а не розбіжності у них – прокурор

Державне обвинувачення має свої пояснення. У матеріалах справи, звісно, є механічні помилки, які не змінюють її суті, заявив Радіо Свобода прокурор Дмитро Лобань.
Підсудний невірно трактує протоколи слідчих дій
Дмитро Лобань

«Хочу наголосити, що підсудний неправильно трактує протоколи слідчих дій. Одні й ті самі особи фігурують у протоколах оглядів, які слідчий робить у своєму кабінеті. Порушень тут немає. Стосовно опису – тут взагалі головне наявність матеріалів. Поки ніяких розбіжностей суттєвих я не бачив. Якісь можливі помилки в описі не є ознаками ні фальсифікації, ні підміни, тим більше, документів», – сказав Лобань.

Судове засідання також відвідали опозиційні депутати Верховної Ради. Вони передали представникові держобвинувачення Євгенові Зінченку повістку до суду.

Цей співробітник Генпрокуратури здійснював нагляд за ходом розслідування справи проти Луценка. Тому він разом з Генпрокурором Віктором Пшонкою, його заступником Ренатом Кузьминим та слідчим Сергієм Войченком опинився серед відповідачів за позовом Юрія Луценка до суду округу Колумбія в США щодо неправомірних дій прокуратури.

Під час суду прокурор отримав повістку

Тепер, за словами депутата від НУ-НС Володимира Ар’єва, Юрій Луценко зможе надати в американський суд офіційне підтвердження того, що представникам Генпрокуратури позовні заяви були вручені, оскільки цей факт вручення був знятий камерою.

«Ми, в даному разі як народні депутати, як представники держави, можемо виконати функцію передачі цих документів відповідачам. Це зафіксовано, і тепер суду американському будуть надані докази, що ці люди безпосередньо поінформовані про існування цього позову. Тепер залежить суто від цих людей, чи будуть вони займатися забезпеченням свого захисту, чи не будуть. Це їхня вже справа. Факт у тому, що вони поінформовані», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Ар’єв.

27 січня суд у справі Луценка перейшов до стадії дослідження матеріалів справи і опрацював 35 томів з 50. Юрія Луценка звинувачують у протизаконному працевлаштуванні Леоніда Приступлюка на посаду водія міністра внутрішніх справ та в витраті коштів на святкування Дня міліції.