Євро-2012: дорогі готелі та відсутність інвестицій

Україна майже завершила підготовку до «Євро-2012» – віце-прем’єр Колесников

Київ – Україна майже завершила підготовку до Євро-2012 – від авіаційного та міського транспорту до готелів та знання іноземної мови правоохоронцями та медиками – заявив віце-прем’єр Борис Колесников. Натомість незалежні експерти наголошують, що перевірити готовність країни до Євро малореально, і констатують провал спроб українського уряду залучити інвестиції з нагоди турніру.

Українські стадіони повністю готові до Євро-2012, так само і два з чотирьох аеропортів, які прийматимуть вболівальників – у Харкові та Донецьку. Повітряні вокзали Львова та Києва добудують до квітня – про ці та інші подробиці до підготовки чемпіонату Європи з футболу розповів віце-прем’єр, міністр інфраструктури України Борис Колесников. Готелі, міський транспорт та дороги, за його словами, готові до приїзду закордонних гостей більш ніж на 80%.

«Минулого тижня був у Львові, там подовжують злітну смугу, і з останньої неділі березня Львівський аеропорт почне приймати і відправляти пасажирів», – обіцяє урядовець.

За словами віце-прем’єра, президент УЄФА Мішель Платіні визнав, що український глава держави Віктор Янукович виконав дану йому обіцянку встигнути з підготовкою до чемпіонату.

Уряд не знає, хто скільки вклав у турнір?

Однак, Борис Колесников не зміг сказати, яку саме частку від усіх коштів на це забезпечили інвестори. Але запевнив, що підготовка до Євро-2012 дала можливість залучити до України значні інвестиції, та що цей потік капіталу до України зростатиме й після чемпіонату, вважає Борис Колесников.
100% готелів до чемпіонату збудував приватний капітал. Ми пишаємося цими інвесторами
Борис Колесников

«Ми домовилися до середини травня підсумувати, скільки саме бізнес вклав у підготовку Євро-2012. Але візьмемо готелі: це не такий прибутковий бізнес, як видобуток нафти, але 100% готелів до чемпіонату збудував приватний капітал. Ми пишаємося цими інвесторами, і українськими і тими з-поміж західних компаній, які вклали у це гроші», – каже віце-прем’єр.

Економічні експерти, серед яких Андрій Новак, вказують, що Україна профінансувала за рахунок інвестицій менше 10% від усього обсягу підготовки до футбольного турніру, тоді як в інших країнах Європи інвестори зазвичай беруть на себе левову частку таких витрат.

В інвесторів забирають бізнес однопартійці Колесникова – експерт

Зі свого боку, експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко констатує, що українська влада створила ситуацію, в якій неможливо перевірити, готова держава до чемпіонату, чи ні.
Українські готелі вчетверо дорожчі за аналогічні польські, тоді як зарплатня в Україні у стільки ж разів нижча
Юрій Гаврилечко

«Жодного переліку зобов’язань із характеристиками і термінами виконання до Євро-2012 не було. Отже, можна говорити будь-що, – вважає експерт. – В реальності – є лише кілька аеродромів, стадіонів та частина доріг, які їх сполучають. Днями міністр спорту Польщі висловив здивування тим, що українські готелі вчетверо дорожчі за аналогічні польські, тоді як зарплатня в Україні у стільки ж разів нижча! Чи не це є підготовкою України до Євро?».

Україна втратила можливість скористатися Євро-2012 для залучення інвестицій – через несприятливий бізнес-клімат та незацікавленість посадовців, вважає економіст Володимир Дубровський.
Інфраструктуру в Україні важко покласти на інвестора
Володимир Дубровський

«Це було бравадою від початку, бо інфраструктуру в Україні важко покласти на інвестора. Дороги й мости тоді мають бути платними. Додалася й непевність у політичній та економічній стабільності – через яку інвестори або продають бізнес, або в них його просто відбирають однопартійці пана Колесникова», – каже економіст.

Футбольний турнір Євро-2012 має розпочатися у перший тиждень червня. Польща, яка приймає змагання разом з Україною, майже завершила підготовку. Глава польського уряду Дональд Туск заявив, що останні підготовчі моменти його країна завершить за три тижні до першого матчу.