Білорусь відгороджується від Європи

Мінськ – У той час як Євросоюз шукає підходів до розвитку відносин з авторитарною Білоруссю, офіційний Мінськ, ображений на санкції ЄС, повертається до Брюсселя спиною, а обличчям до Москви.

Понад півроку з Мінська немає відповіді на пропозицію Євросоюзу про спрощення візового режиму та зменшення вартості віз, яка наразі становить 60 євро. Українцям та росіянам за шенгенську візу треба платити 35 євро.

Білоруси теж могли перейти на таку ціну, якби не позиція влади. За свідченням польського посла в Мінську Лєшка Шарепка, на пропозицію з Брюсселя чиновники МЗС Білорусі відповіли: «Це не пріоритет для білоруської сторони».

Польський посол дивується: «Для України це був пріоритет, для Росії – пріоритет, а для Білорусі – не пріоритет! Може, в Білорусі люди більш заможні і можуть платити 60 євро, а не 35?»

Крім цього, білоруська сторона загальмувала ратифікацію договору про малий прикордонний рух з Польщею та Литвою. Польща давно виконала всі формальності для того, щоб договір набув чинності: вже майже півтора року мешканці Гродна і Бреста могли б їздити до сусідніх регіонів Польщі без віз. Але білоруська влада каже, що для цього «немає відповідного політичного клімату».

Білоруська сторона також не дозволяє Польщі збільшити штат своїх консулів у Білорусі, щоб були менші черги, а нещодавно МЗС Білорусі оголосило, що посольство Польщі у Мінську має залишити приміщення, яке воно займало ще з радянських часів, коли тут діяло польське консульство.

Мінськ не йде на поступки

За останній рік відносини Білорусі та Євросоюзу погіршилися, це визнав і президент Олександр Лукашенко. «У кепському напрямку розвиваються наші відносини з Євросоюзом, і Польща доклала до цього найміцнішу руку, щоб зіпсувати ці відносини. Ми нічого не чекали від керування Польщі у ЄС, так воно і сталося», – заявив він.

Причина погіршення відносин офіційного Мінська з Євросоюзом – вимоги Брюсселя звільнити та реабілітувати білоруських політв’язнів, зупинити репресії, провести вибори за стандартами ОБСЄ. Після брутальних подій грудня 2010 року у Мінську Євросоюз разом із США запровадив проти президента Лукашенка та його оточення візові та економічні санкції. Але Мінськ на поступки не йде.

За словами опозиційного білоруського лідера Олександра Мілінкевича, позиція Європейського Союзу зрозуміла і відповідає моральним цінностям. «Щоб виправити відносини, є тільки один шлях – це звільнення політв’язнів. Не вийде так, що частину відпустили і хочуть чекати відповідних кроків від Європи. Ні. Чіткою і давно сформульованою передумовою є звільнення всіх політв’язнів», – наголосив опозиціонер.

Європа втратила вплив на становище в Білорусі – опозиціонер

У день, коли в Європарламенті відбувалася чергова дискусія з білоруського питання, суд у Білорусі посилив режим утримання за ґратами одного з політв’язнів, колишнього кандидата на виборах президента Миколи Статкевича – його переведуть з колонії загального режиму до закритої тюрми.

На думку Олександра Мілінкевича, це є знаком офіційного Мінська і для Євросоюзу: «Це знак такий, що білоруське керівництво на чолі з Лукашенком не збирається відновлювати відносини з Європою. Вони задовольняються тим, що сьогодні йде з Росії, ці кредити, нафта і газ, і будуть переживати зиму. Але що буде навесні і наступного року, вже неясно».

Мілінкевич вважає, що Європа на цей момент втратила інструменти впливу на ситуацію в Білорусі, залишаються тільки декларації, які є важливими з морального погляду, але неефективними. З іншого боку, білоруська опозиція добре розуміє, що в країні тепер немає якоїсь революційної ситуації, і Євросоюз не може насильно вести білорусів до демократії.