Суд залишив у силі повторний арешт Тимошенко

Трансляція судового засідання в залі для журналістів у Апеляційному суді Києва, 21 грудня 2011 року

Київ – Колегія Апеляційного суду Києва визнала законним рішення Шевченківського районного суду про взяття колишнього прем’єра Юлії Тимошенко під варту у справі корпорації ЄЕСУ і відхилила відповідне клопотання про зміну цього запобіжного заходу. Таким чином, за рішенням суду, другий арешт Тимошенко у той час, коли вона вже відбуває покарання у справі щодо газових контрактів, є цілком законним.

Близько півтисячі прихильників Тимошенко прийшли під стіни Апеляційного суду Києва, щоб висловити протест проти взяття її під варту. Втім, сама Тимошенко не суд не прибула.

На початку судового засідання головуюча у справі суддя Ольга Єфимова винесла на обговорення можливість слухати апеляцію Тимошенко без неї. І зачитала частину зверення екс-прем’єра, де вона просить розглядати справу за її відсутності.

У відповідь Сергій Власенко звинуватив суд в упередженості й прочитав заяву Юлії Тимошенко повністю: «Зважаючи на те, що рішення ухвалюється не в залі суду, а в кабінеті Януковича, прошу проводити так зване судове засідання без мене».

Керівник групи захисту колишнього прем’єра нагадав, що тоді, на виїзному засіданні, суд мотивував рішення про взяття Тимошенко під варту тим, що «Тимошенко обіймала високі державні посади, отже, перебуваючи на волі, може впливати на посадових осіб». Серед інших аргументів на користь обрання запобіжного заходу слідчий СБУ в матеріалах справи згадав те, що Тимошенко не проживає у своїй квартирі в Дніпропетровську упродовж останніх 4 місяців (у цей час Тимошенко була в СІЗО) та одну поїздку за кордон у 2011 році (хоча поїздка відбувалася за згоди слідчого).

Сергій Власенко заявив також, що проведення суду в камері, де перебуває підсудний, не передбачене чинним Кримінально-процесуальним кодексом, а перше засідання у цій справі розпочалося в неробочий час – о восьмій вечора. Тоді Тимошенко було виділено годину на ознайомлення з поданням. Рівно стільки, скільки його читав суддя, заявив Власенко.

Також захисник прочитав звернення омбудсмена України Ніни Карпачової, де вона, зокрема, називає проведення суду над Тимошенко в камері брутальним порушенням прав людини і вказує на зловживання запобіжним заходом взяття під варту, яке мало місце у справі Тимошенко. «Це було судилище на параші, інакше не назвеш. Якщо це рішення залишать у силі, я попереджаю суддів, що це буде злочинне рішення, яке не ґрунтується на законі», – підсумував свій виступ захисник Тимошенко.

Зі свого боку, представник прокуратури ніяких проблем у повторному взятті Тимошенко під варту не бачить: «Обрання повторного запобіжного заходу не заборонене Кримінально-процесуальним кодексом. У розгляді такої справи була обов’язковою участь підсудної, і ця вимога була дотримана».

Щоб визначитися, задовольнити апеляцію чи ні, суд вийшов до нарадчої кімнати.

Повторний арешт Тимошенко є законним – рішення суду

Після трьох годин у нарадчій кімнаті колегія суддів визнала законним рішення про взяття колишнього прем’єра під варту у справі корпорації ЄЕСУ і відхилила клопотання захисту про зміну цього запобіжного заходу.

Рішення Апеляційного суду Києва зачитала головуюча у справі суддя Ольга Єфимова. «Колегія суддів вважає, що судом першої інстанції, який обирав запобіжний захід Юлії Тимошенко, були враховані всі обставини справи, зокрема тяжкість скоєних злочинів та відсутність медичних показань щодо утримання у слідчому ізоляторі», – йдеться у рішенні.

Народні депутати, які були в залі суду, супроводжували оголошення рішення криками «Фашисти!». Вони кричали весь час, поки суддя не дочитала рішення, і колегія не вийшла із зали суду. Кінець ухвали суду через крики у залі чутно не було.

Рішення Апеляційного суду у справі про повторний арешт Тимошенко остаточне й оскарженню не підлягає.