Москва протестує

Москва 10 грудня в Москві очікуються два мітинги за чесні вибори. Один із них, санкціонований столичною владою, пройде на Болотній площі. Інший, неузгоджений, планується на площі Революції. Мерія Москви попросила організаторів мітингу зайняти саме Болотну площу через велику кількість учасників. Але частина противників фальсифікацій не хоче відмовлятися від початкового плану – зібратися в самому центрі Москви, на площі Революції.

Вимоги протестувальників: випустити всіх політв'язнів, скасувати вибори до Державної думи, призначити нові вибори і покарати всіх винних у фальсифікаціях. Влада російської столиці спочатку погодилась на мітинг до 300 чоловік на площі Революції, але пізніше запропонувала організаторам змінити місце на просторішу Болотну площу – вона теж розташована в центрі Москви і туди можна привести до 30 тисяч чоловік. Незалежний політик Володимир Рижков розповів Радіо Свобода, що в суботу прийде на Болотну площу. На його думку, це шанс продемонструвати масовість протесту.
Вимоги точно так і навіть успішніше висунути на великому мітингу, де не буде ексцесів, де людям буде гарантована безпека
Володимир Рижков

«Я не дуже, чесно кажучи, розумію, чому обов'язково потрібно закликати людей іти на несанкціоновану акцію, коли можна всі вимоги точно так, і навіть успішніше, висунути на великому мітингу, де не буде ексцесів, де людям буде гарантована безпека. Це найважливіше. Тому що суспільство і влада повинні побачити, що обурення не вільними, не чесними виборами, обурення масовими фальсифікаціями – це справа не тільки для якоїсь невеликої групи незадоволених городян, а що це масові настрої в суспільстві», – впевнений Рижков.

На санкціонований мітинг, як очікується, прийдуть лідери та активісти руху «Солідарність», прихильники партій, які не пройшли в Держдуму, різних громадських рухів.

Лимонов не згоден змінити площу

Про свій намір прийти на площу Революції оголосили прихильники лідера забороненої Націонал-більшовицької партії Едуарда Лимонова. Він пояснює, що влада, давши згоду на мітинг на Болотній площі, втягнула людей у свою кампанію з дискредитації опозиції.

«Ось ця демагогічна історія, що нібито на Болотній не будуть бити, на благо людей. Я її вже чув багато разів. Це демагогія повна! Люди мали намір мирним шляхом вийти на площу Революції у великій кількості. Влада злякалася і звернулася по допомогу до посередників…», – заявляє опозиціонер.

Мітинг – справа не дитяча

Свідченням безвідповідальності називає заклики йти на несанкціонований мітинг головний редактор «Нової газети» Дмитро Муратов.
Сьогодні розмовляв з Юрієм Шевчуком. Він каже мені: будь ласка, тільки не треба змагатися зі владою в ненависті
Дмитро Муратов

«Сьогодні розмовляв з Юрієм Шевчуком. Він каже мені: будь ласка, тільки не треба змагатися зі владою в ненависті. Ми хочемо нових виборів. Ми хочемо найважливіші речі. Ми хочемо, щоб були проведені нові вибори, скасовані результати фальсифікацій. Для цього потрібно зібратися якомога більшій кількості народу. Ні, частина з організаторів хоче, щоб саме під їхніми прапорами йшли люди. Не треба цього робити. Це ж не кастинг!» – сказав Муратов.



Тим часом московські старшокласники та студенти коледжів у суботу мають вчитися. Сьогодні їм призначили на 10 грудня позапланову контрольну з російської мови. Таким чином влада намагається не допустити молодь до участі у протестах проти нечесних виборів, впевнені деякі вчителі. У відповідь чиновники кажуть, що ходити на мітинги – це не дитяча справа.