Британський погляд на майбутнє України і ЄС

Лондон Угоду про асоціацію та вільну торгівлю України з ЄС називають запрошенням Києва до тіснішої політичної та економічної інтеграції. Угода могла бути підписана вже 19 грудня на саміті у Києві, але виникли політичні проблеми.

Про особливий британський погляд на відносини України і ЄС для Радіо Cвобода розповів голова всепартійної Української групи парламентарів Джон Віттінґдейл, який у ці дні, вирушаючи до Києва, сказав у Лондоні, що Угода про асоціацію буде однією з ключових тем зустрічей.

– Звичайно, це буде одне з питань, яке ми б хотіли порушити. Я очолюю британсько-українську групу в палаті громад британського парламенту, тому до України їжджу регулярно. Частиною намагань групи є розбудова відносин між двома парламентами, а також з українським урядом. Очевидно, що це важкі часи. Існує стурбованість подіями в Україні. Особливо у зв’язку з ув’язненням Тимошенко. Британський погляд полягає у тому, щоб чітко заявити про стурбованість, але, водночас, ми вважаємо, що це не повинно впливати на процес Угоди про асоціацію і вільну торгівлю. І, зрештою, сподіваємося на членство України в Європейському Союзі.

Тим часом британський посол у Києві пан Тернер заявив про неможливість поступу з Угодою про асоціацію і вільну торгівлю, якщо проблема пані Тимошенко не буде вирішена. Яких дій від української влади очікуєте Ви особисто у цій справі?
Ми не можемо казати, який шлях правильний. Можемо лише сказати, що ми стурбовані

– Нам недоречно вказувати Україні, як давати раду цьому. Але ми маємо чітко наголосити, що є глибока стурбованість юридичними процесами, які вилилися в ув’язнення і суд над пані Тимошенко. Український уряд про це знає. Було чимало різних пропозицій, які висловлювалися щодо того, що можна було б зробити. Ми не можемо казати, який шлях правильний. Можемо лише сказати, що ми стурбовані і це, очевидно, буде перешкодою на шляху тіснішої інтеграції.

Пане Віттінґдейл, ми говоримо про тіснішу інтеграцію. Але, як я розумію, є чимало політиків у Європейському союзі, які насправді не хочуть бачити Україну членом ЄС. Чи є чітка позиція Британії в цьому питанні? Що Британія бачить метою цього процесу, про який ми ведемо мову?
Британія, як друг України, звичайно, й далі наполягатиме на тісніших зв’язках

– Особисто я хотів би, щоб Україна колись стала членом Європейського Союзу, але це трохи віддалена справа. Проте це збігіється із загальною думкою у цій країні щодо шляху розвитку Європейського Союзу. Мій уряд віддає перевагу тому, щоб Євросоюз був вільнішою і ширшою конфедерацією держав. Ми проти централізації впливу. Ми вітали розширення, яке вже відбулося. Ми активно підтримували вступ таких країн як Польща, Угорщина, Чехія і ми, безумовно, коли прийде час, підтримуватимемо подальше розширення. Ви правильно кажете, що в Євросоюзі з цим немає одностайної згоди. Але Британія, як друг України, звичайно, й далі наполягатиме на тісніших зв’язках.

Проте зараз із самим Європейським союзом ситуація дуже цікава. Криза євро, різні процеси всередині ЄС: з одного боку бажання створити фінансовий фіскальний союз, щоб подолати проблеми євро. Тим часом у цій країні лунають заклики до референдуму щодо членства в ЄС. Є нечисленні, але гучні голоси за те, щоб Британія навіть вийшла з ЄС. Наскільки ці проблеми серйозні? Чи варто українцям брати приклад з британців і бути обережними щодо ЄС?
Є різні погляди на шляхи розвитку ЄС, але британський погляд включає також такі держави, як Україна

– Ми б хотіли бачити Євросоюз, який мав би у Брюсселі набагато менше централізованих повноважень, який був би більш відкритою системою для вільного пересування товарів, послуг і людей між різними країнами. Але щоб Брюссель не видавав так багато законів. Ці погляди цілком збігаються з баченням майбутнього ЄС, який був би більшим і включав би такі країни, як Україну і, згодом можливо, інші пострадянські країни. Інший погляд полягає у підтримці тісніше інтегрованої федерації, яку пропонують у кількох країнах… Британію це не влаштовує. Отже, є два різні погляди на шляхи розвитку ЄС, але британський погляд включає також такі держави, як Україна.