Євро-2012: фінальне жеребкування відбулось – проблеми залишились

Київ – 2 грудня Київ став столицею європейського футболу. Цього дня у Національному палаці «Україна» відбулось фінальне жеребкування матчів Євро-2012 за участю відомих політиків та спортсменів. За лаштунками гарно декорованих вулиць, за лавами міліції, яка забезпечувала порядок у центрі міста, залишились проблеми, не розв’язані країнами-господарями європейської футбольної першості. Про ці проблеми говорили сьогодні вдень керівники УЄФА та федерацій футболу Польщі та України.

Транспортні розв’язки між містами, які приймають матчі Євро-2012 у Польщі та Україні, ускладнення руху транспорту та неналежна якість туристичного обслуговування у цих містах – ці проблеми все ще мають розв’язати польські й українські організатори футбольного турніру. Про це говорив виконавчий директор турніру від УЄФА Мартін Каллен під час прес-конференції у Києві.

«Були моменти, коли не спрацьовували якісь речі або події відбувались не так, як ми планували. Українці пізніше почали будувати стадіони та аеропорти, у поляків теж були проблеми зі стадіонами. Головним болем для УЄФА залишається мовна вправність охоронців порядку, нестача туристичної інфраструктури. Але ми віримо нашим колегам у Києві та Варшаві, коли вони кажуть, що все буде зроблене вчасно і так, як цього вимагає УЄФА», – заявив він.

Представник УЄФА також підтвердив, що існують проблеми з електронною купівлею квитків на матчі Євро, але вони будуть вирішені найближчим часом. Каллен також заявив, що інформація ЗМІ щодо існування «чорного ринку» продажу квитків буде перевірена. «Якщо це відповідає дійсності, ми разом з відповідними структурами припинимо діяльність цих торгівців», – пообіцяв чиновник.

Труднощі з корупцією та перекладами

Польських та німецьких журналістів здебільшого цікавили корупційні скандали у Федерації футболу Польщі, в яких звинувачено керівників цієї організації. Але її президент Ґжеґож Лято запевнив, що корупційні факти не підтвердились. «Федерація футболу працює у звичному режимі», – заявив він.

Щодо корупційної складової при підготовці до турніру в Україні, то президент Федерації футболу України Григорій Суркіс також відкинув подібні звинувачення. Натомість він підтвердив, що Україна подолала чималі бюрократичні та корупційні проблеми, перш ніж підготовчу роботу до Євро було організовано належним чином.

Також Суркіс пообіцяв журналістам якнайшвидше розв’язати наявні проблеми. «Фактично Україна мала створити нову інфраструктуру – як спортивну, так і в усіх інших сегментах (аеропорти, злітно-посадкові смуги, нові шляхи). Ми мали модернізувати країну. Нині великих проблем немає – залишились маленькі. Але ці маленькі проблеми ми будемо вирішувати упродовж тих більш як ста днів, які залишаються до старту турніру», – сказав він.

SOS бездомні тварини!

Тим часом у європейських країнах посилюється громадський рух, який закликає бойкотувати проведення Євро в Україні. Серед його активістів – представники королівських династій, відомі артисти (наприклад, легенда французького кіно Бриджит Бардо).

У розмові з Радіо Свобода активістка руху Людмила Ярошенко повідомила: «В Європі розгорнута активна кампанія проти України, яка пов’язана з низкою факторів. По-перше, це негативні установки, пов’язані з політичною нестабільністю, неефективністю влади та з корупцією. По-друге, це сучасні ризики усередині України, такі, як переслідування чинною владою своїх політичних опонентів, зростання корупції та той факт, що Україна – держава, де заживо спалюють бездомних собак і взагалі знущаються з тварин».

Організатори Євро обіцяють перевірити інформацію європейських захисників тварин, але зупиняти підготовку та проведення футбольного чемпіонату не збираються.