Інваліди голодують із вимогою виконати рішення суду про пенсії

Київ – У столиці розпочалася акція голодування інвалідів, зокрема, інвалідів-чорнобильців. За словами одного з учасників протесту Миколи Костнєва з Первомайська Луганської області, у голодуванні беруть участь 120 людей. Ввечері у Маріїнському парку навпроти будівлі Кабінету Міністрів голодувало близько 20 осіб, решта, як зазначив Костєв, пішли перевдягатися та за теплими речами. Вдатися до такого крайнього методу протесту інвалідів змусили, як вони кажуть, нестерпні умови життя та небажання держави виконувати соціальні зобов’язання перед людьми, яких відносять до категорії соціально незахищених.

«Ми вимагаємо виконання судових рішень про виплату пенсій. Тут безпосередньо беруть участь в акції голодування інваліди Чорнобиля, інваліди України», – зазначає Микола Костєв, інвалід Чорнобиля другої групи з Луганщини. За його словами, до Києва з’їхалися люди зі всіх областей України.

На переконання учасника голодування, рішення Печерського суду Києва, згідно з яким інвалідам забороно проводити акцію, протестувальники не порушують і хотіли б також, щоб виконувалося й рішення судів щодо них, а саме щодо виплат пенсій інвалідам в розмірі від шести до десяти тисяч гривень. Але чомусь це рішення суду не виконується, наголосив Микола Костєв.

Протестувальників із різних регіонів вже зараз підтримують їхні колеги з Києва. До Маріїнського парку приносять теплі речі, чай, пресу тощо.

Your browser doesn’t support HTML5

Акція голодування у Києві


«Я підтримую хлопців і планую завтра прийти з теплою одежею і буду голодувати разом з ними», – каже Радіо Свобода Іван Музиченко, інвалід Чорнобиля другої групи з Києва. За його словами, завтра підійдуть ще люди, адже у киян-чорнобильців такі ж самі проблеми, як і в луганчан.

«Я отримую 950 гривень, але з червня у мене є судове рішення і мені повинні платити більшу пенсію – 6 тисяч гривень. Але судове рішення не виконується», – обурюється Музиченко. Він переконаний: завтра з усієї України повинні під’їхати кілька сотень протестувальників.

Міліція перешкоджає учасникам голодування

Тут же в Маріїнському парку, недалеко від голодувальників, розмістилася група правоохоронців. За словами підполковника міліції Володимира Соцького, суд заборонив акцію протесту, і в разі порушення цього рішення міліція «діятиме згідно з законодавством».

І вже через годину в розмові з Радіо Свобода Микола Костєв зазначив, що міліція перешкоджає протестувальникам розкладати намет, матраци. Єдине, що можуть робити голодувальники, – це ходити по парку або сидіти на лавках.

Микола Костєв також проінформував, що міліціонери склали адміністративні протоколи на дії учасників голодування. Втім, попри перешкоди міліції, інваліди мають намір залишатися у Маріїнському парку цілу ніч.