Експерти: Львову потрібно розвивати міський туризм

Готель Цитадель

Львів – Міжнародні експерти радять Львову розвивати міський туризм. Цю тему обговорюють на туристичній конференції «Перемагай із Левом!», яка другий день відбувається у Львові під назвою «Світові туристичні тенденції: тримай хвилю!» У зібранні беруть участь 70 туристичних експертів із 8 країн світу.

Львів – єдине українське місто, яке входить до мережі Marketing, що займається питаннями розвитку туризму, маркетингу та брендом міста. Сьогодні в Європі активно розвивають міський туризм, бо розуміють, що люди приїжджають передусім в історичне місто, а не в конкретну область чи державу. За визначенням міжнародних експертів (про це йшлося першого дня конференції), міський туризм є
рушієм європейського туризму. Стокгольм, Амстердам, Барселона, Дублін та інші славетні європейські міста щороку мають більші прибутку від розвитку туризму.
Власне, цей напрямок західні фахівці радять розвивати і Львову. За їхніми словами, європейські туристи потребують щоразу нових вражень і мандрівок. А щоби вони приїхали у Львів, тут мають їх приймати так, щоб у людей залишись приємні спогади від перебування.

Львів відвідує у вісім разів менше туристів, ніж Краків

На сьогодні у місті працює центр туристичної інформації, на вулицях є вказівники з назвами історичних пам’яток, рясніє інформацією про Львів інтернет. Однак, попри це, Львову так і не вдається досягнути бодай мільйона туристів у рік. У мерії сподіваються, що цього року місто таки відвідає близько мільйона гостей. Для порівняння: Краків щороку приймає 8 мільйонів туристів, але, що цікаво, більшість із них становлять самі поляки.

Львів'янка

Виконувач обов’язків начальника управління туризму Львівської міськради Галина Гриник наголосила, що для мерії важливо, щоб приїжджали люди з багатьох українських міст і саме для них складають численні програми. Як, для прикладу, провести зимові свята у Львові, стало вже традицією для багатьох мешканців із різних українських регіонів. У Львові стараються створити домашню атмосферу Різдва.

Український турист – споживач

Українські туристи переважно приїжджають у Львів на два дні. Вони оглядають середньовічне місто, Личаківський цвинтар і австрійський Львів, розповів Радіо Свобода екскурсовод Петро Мацук.

«За моєї практики дуже рідко траплялось, щоб хтось хотів оглянути релігійний Львів – храми, іконостаси, вітражі», – каже екскурсовод.

Найчастіше вітчизняні туристи з історичних пам’яток відвідують Ратушу і аптеку-музей, а поляки – Личаківський цвинтар. Петро Мацук зазначає, що сучасний турист – споживач: любить сувеніри, відвідує майстерню шоколаду, а з цікавості – «Криївку». За всі роки праці лише один раз Петро Мацук мав групу туристів, яка
побажала побувати в музеї українського мистецтва і двічі приводив гостей міста у Львівську картинну галерею. Туристи не знають ані про музей, ані про самого художника Івана Труша, який за життя об’їздив світ. А міська влада нічого не робить для промоції видатних львів’ян, наголошує екскурсовод.

Від жеребкування залежить туристичний потік у Львів

Чиновники мерії сподіваються, що Євро-2012 стане для Львова початком туристичного буму. Тим часом, екскурсоводи доволі спокійно ставляться до проведення чемпіонату, бо переконані: футбольні фанати дивитимуться футбол і питимуть пиво, але аж ніяк не оглядатимуть історичні пам’ятки.

Мерія планує провести інформаційні кампанії в тих країнах, збірні яких гратимуть у Львові під час Чемпіонату Європи з футболу 2012 року, а це стане відомо під час жеребкування 2 грудня.

«Якщо це будуть греки чи хорвати, то годі сподіватись на туристів із цих країн. Вони сюди просто не їдуть. Якщо англійці чи ірландці, тоді вже наша пивоварня виграла. Якщо росіяни, то вони тут мали б теж велику атракцію, бо кажуть, що це «бандерівщина». Для європейського туриста має спершу запрацювати летовище», – зазначив Петро Мацук.

А ось давати оцінку міській владі, чи вона вдало використала унікальний шанс Євро-2012 для промоції міста, можна буде вже за кілька місяців після проведення чемпіонату.